Забраната за предизборна агитация е била нарушена, заяви Троянов
Забраната за предизборна агитация е била нарушена, заяви Троянов / снимка: БГНЕС, архив

Избирателната активност към 13.30 ч. в страната е между 29,15%. Най-висока е тя в 26-ти Софийски избирателен район, където тя е 35,43 процента, следва Сливен - с 27,6%, а най-ниска е в Кърджалийска област - 20,93%. Към момента няма сериозни нарушения, които са постъпили в ЦИК, съобщи говорителят на комисията Бисер Троянов. По думите му към 13.30 ч. избирателната активност може да бъде определена като сравнително висока, с оглед на традиционния интерес на хората към парламентарни избори.

„Изпратените ми от Районната избирателна комисия сочат избирателна активност общо за страната от 29,15%, като сравнително висока избирателна активност бележат в Сливенски избирателен район - 55,19%, а най-ниска е в Кърджалийски многомандатен регион - 20,93%. По-голямата част от РИК-вете подават избирателна активност между 27 и 30%", каза Троянов.

На въпроса дали е висока или ниска тази активност, Троянов отговори, че все пак става въпрос за парламентарни избори, където интересът е голям и е обичаен процес за една висока избирателна активност на предстоящия парламентарен вот.

Относно това дали е бил нарушен вчерашния ден за размисъл, Троянов уточни: „С оглед призива на министър-председателя на България, ЦИК в изпълнение на своите правомощия, след като получи необходимите материали от заснети и излъчвания от теливизиите, съобразно постъпили жалби и сигнали до нас, предприе поредица от решения, че е нарушена вчера забраната да не се провежда предизборна агитация. Тя е срещу една национална медия. Предстои разглеждането на още такива жалби и сигнали срещу същата медия, както и срещу други телевизии. Становището на ЦИК, претворено с принципно решение, дава възможност на всички телевизионни и радио екипи да присъстват при края на изборния процес, при определянето и изчисляването на гласовете и съставянето на секционния протокол. Тъй като интересът е изключително голям, то нека не се създават предпоставки за отстраняване на журналистическите екипи. Това наложи и вземането на решението от страна на ЦИК", каза Троянов