МС заяви, че е изпълнен ангажиментът с отпечатване и разпространение на бюлетини
МС заяви, че е изпълнен ангажиментът с отпечатване и разпространение на бюлетини / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки процедурите и буквата на закона, съобщи пресслужбата на кабинета.

Количеството от 8 млн. 343 хил. бюлетини е било заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение. Всички заявени от МС и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май.

Не отговарят на истината появилите се в публичното пространство твърдения, че има "арестуван" служител на администрацията на МС, посочват от пресслужбата на кабинета.

"Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", е заявил министър-председателят Марин Райков по повод казуса и допълнил, че "всичко, което правителството е поръчало, е получено и разпространено".

Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство, е посочил Райков. "Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и
обстоятелства", е заявил премиерът. Той е изразил удовлетворение, че са взети всички предохранителни мерки, за да не се стига до евентуална злоупотреба и изразява благодарност на прокуратурата.

Марин Райков призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание, съобщават от пресслужбата на МС.

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство, след като в складовете на печатница "Мултипринт" в Костинброд бяха открити 350 000 бюлетини. Това е станало, след като снощи служители на ДАНС са направили проверка и са разпитали свидетели, става ясно от съобщение на прокуратурата.