Коментари за акцията на прокуратурата в печатница за бюлетини
Коментари за акцията на прокуратурата в печатница за бюлетини / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Яне Янев
63877
Яне Янев
Лютви Местан
Сергей Станишев
Емил Кабаиванов и Сергей Станишев за скандала
  • Яне Янев
  • Лютви Местан
  • Сергей Станишев
  • Емил Кабаиванов и Сергей Станишев за скандала

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство, след като в складовете на печатница "Мултипринт" в Костинброд бяха открити 350 000 бюлетини. Това е станало, след като снощи служители на ДАНС са направили проверка и са разпитали свидетели, става ясно от съобщение на прокуратурата. Веднага последваха коментари:

На извънредна пресконференция Сергей Станишев коментира образуваното досъдебно производство заради откритите в печатница 350 000 бюлетини. „Прави впечатление, че тези 350 000 броя бюлетини, които са подготвени, съвпадат със социологически проучвания на няколко агенции. Може да се смята, че те трасират пътя за една подготвена схема. Този брой съответства на 10% от очаквания утре вот. Той представлява около 25 депутатски места", каза Станишев.

Според него не е ясно дали това е цялото количество отпечатани бюлетини. „До 8 май тази печатница е трябвало да изпълни своята поръчка; днес сме 11 май. Най-вероятно не е цялото количество. Трябва да се приветства решимостта на Прокуратурата да следва закона; да пресече една арогантна по своя мащаб измама. Тя трябва да бъде подкрепена, както и действията на ДАНС. Прави впечатление, че тази операция е извършена без МВР. Възниква въпросът - дали МВР не се е опитвало да осуети тази проверка", каза Станишев.

По думите му президентът и премиерът трябва да проведат разговор с главния прокурор, за да изяснят защо МВР не е участвало в тази акция. „Ако е имало препятстване, министърът и главният секретар на часа трябва да бъдат уволнени", каза още Станишев.

Разкритията, които ДАНС и прокуратурата направиха, по същество говорят за опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта, заяви Лютви Местан. Настояваме прокуратурата да разследва дали не са на лице основания за престъпление против републиката.

Лютви Местан заяви пред медиите, че според него разкритията, които днес ДАНС и Прокуратурата са направили, подлежат на сериозно разследване и задължително трябва да се провери дали не става въпрос за престъпление против републиката. Местан спомена още, че подмяната на вота на изборите утре и парламентарните избори в България са по същество опит за държавен преврат и настояват властите в България да вземат своето компетентно решение.

Местан изрази съмнение, че никой в държавата не е сигурен дали подменените бюлетини не са повече от тези, които днес прокуратурата намери в печатницата в Костинброд. Местан изрази съмнение, че има опасност такива бюлетини да има вече разпространени в страната и в избирателните секции в чужбина. Местан заяви още, че настоява ЦИК да проведе извънредно заседание тази вечер и да задължи РИК-вете и общинските избирателни комисии да проведат изборите по следния ред: Преди всеки български гражданин да влезе да гласува в избирателната секция, задължително при полагането на първия печат, всички членове на комисиите да се разписват, като по този начин гарантират, че бюлетината, с която българските граждани ще гласуват, няма да бъде подменена или манипулирана по какъвто и да е начин. Според Местан така ще се елиминират всички съмнения за протичането на изборния ден.

Сините определиха предложението за отлагане на вота заради откритите 350 000 фалшиви бюлетини като не особено разумно. Емил Кабаиванов коментира, че никоя партия не би могла да управлява с купен и манипулиран вот. Според него Централната избирателна комисия трябва да вземе спешни мерки за утрешните избори.

„С купени гласове, с фалшифициран вот се прави едно - някой може да вземе властта, но не можеш да управляваш с купен и фалшифициран вот. Настояваме ЦИК да вземе спешни мерки утре, на 12 май, и да разпореди в Секционните избирателни комисии маркиране на печати на секционните комисии, след първия печат да бъдат положени три подписа от трима членове на СИК и вторият печат да бъде полаган, ако на бюлетината има първия печат с маркировка и трите подписа на членове на СИК. Нека утре масово със своя вот да не позволим купените и фалшифицирани гласове отново да определят пътя на България", каза още Кабаиванов.

От ДСБ настояха главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини, съобщиха от партията.

„След шока, който преживяхме сутринта след въоръженото нападение над семейството на Иван Костов имаме ново опасение. Откриването на 350 000 фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждане на честни избори, което ние се опитахме да организираме", заявиха от партията.

Меглена Кунева също коментира скандала с откритите 350 000 отпечатани бюлетини. „Българските граждани не заслужават това унижение. Ако днес ти откраднат достойнството, утре ти крадат икономиката, бизнеса", каза Кунева. Тя призова за висока избирателна активност, защото това би ограничило каквито и да било опити за манипулация на резултатите от изборите. Според нея е добра идея да има промяна в закона, с която да се унищожават бракуваните бюлетини преди гласуването, а не след това. „Всяка крачка, която може да се направи сега, за да имаме честни избори, трябва да бъде направена", коментира Кунева.

„Ако всички отидат да гласуват утре, ще бъдат елиминирани номерата на всички тарикати", посочи Прошко Прошков и допълни: „Утре е денят на най-големия протест - гласуването е начинът да се задушат тези, които купуват гласове. Нека вместо 3,5 млн, излезем 5 млн. граждани да гласуваме".

Меглена Кунева коментира още, че трябва да стане ясно дали са само 350 000 бюлетини.

„Сигналът за готвената грандиозна фалшификация с отпечатването на иззетите днес 350 000 бюлетини от печатница в Костинброд, е от 20 дни. Първо ние алармирахме с официална жалба ДАНС и прокуратурата", каза на пресконференция в Благоевград лидерът и кандидат за депутат Яне Янев.

Сигналът е от активистка на партията от софийската организация. Името й не бе назовано от Яне Янев, защото тя се страхува за живота на семейството си. Жената, която разкри престъпната машинация е юрист по образование. "Тази жена спокойно може да бъде наречена съвременната Райна Княгиня. Прави чест на ДАНС и прокуратурата, че реализираха перфектно тази операция днес. Умишлено е пазена строга тайна 20 дни, за да не изтече информация към МВР", заяви Яне Янев.

"Фирмите, които са били ангажирани с отпечатване на бюлетините и изборните книжа, са свързани с БСП и ГЕРБ. Това е заговор на двете партийни централи срещу българския народ", каза още Янев и допълни: "Тази грандиозна фалшификация е с помощта и на "Информационно обслужване. Бившият шеф Павел Петров е в близки отношения със собственика на печатницата Йордан Бончев, с Цветан Цветанов и с певеца Веселин Маринов. Фирмите, спечелили обществената поръчка - "Мултипринт" и "Демакс" са свързани с БСП и ГЕРБ. Те работят заедно с другите две дружества "Поликарт" и Роел-98". Всички те са дарители на МВР", заяви Яне Янев.

„Ако изборите утре се състоят, президентът Росен Плевнелиев трябва да предприеме такива стъпки, които да гарантират, че те ще бъдат честни. Това каза Слави Бинев по повод извънредната предизборна ситуация.

Бюлетината е ценна книга, официален документ. Ние сме акционерите на тази държава и чрез гласа, който даваме, определяме кой да ръководи нашата търговска част, отбеляза Бинев. „Ако изборите утре бъдат отменени, ние ще изискваме бюлетините за следващия вот да бъдат печатани в БНБ, печатница "Демакс" или в печатница "Дунав прес - Русе", тъй като и трите печатници са под контрола на
Министерството на финансите", каза Бинев.

Според Слави Бинев общата акция между ДАНС и прокуратурата в печатницата в Костинброд показала, че прокуратурата наистина е независим орган. По думите му прокурорите са били притискани от ГДБОП "да покрият ситуацията", както и с данни, че са се подготвяли готови кутии за дублиране в деня на изборите.

Обстоятелството, че се намираме в ситуация, в която остават по-малко от 12 часа преди изборния ден, се налагат спешни мерки, заяви Волен Сидеров. Президентът в момента трябва да свика извънреден съвет, на който да участват главният прокурор Сотир Цацаров, който да докладва за случая с печатницата в Костинброд и фалшивите бюлетини. Трябва да участва в извънредното заседание при президентът и председателят на ЦИК, където също трябва да се свика отделно извънредно заседание и служебният премиер е другата ключова фигура, която трябва да вземе участие в Съвета при президента.

Служебният премиер Марин Райков трябва да бъде разпитан от прокуратурата, защото той е отговорното лице за разпечатването на бюлетините, каза Сидеров. Според него Марин Райков трябва да бъде вероятно подведен и под наказателна отговорност.

На извънредната среща при държавния глава Росен Плевнелиев трябва да са председателите на парламентарно представените партии, защото те също са от засегнатите страни, смята още Сидеров. Според него на заседанието ще трябва да присъстват и шефът на ДАНС, както и служебният министър на вътрешните работи. Според Сидеров единствено такава извънредна среща при президента и извънредно заседание на ЦИК могат да гарантират спазването на българското законодателство и провеждането на нормални, честни избори в България.

ЦИК да направи тълкувание и "тъмната стаичка" да стане кабина за гласуване с 3 стени, искат от Коалиция център "Свобода и достойнство", съобщиха от пресцентъра им.

„Призоваваме министър-председателят и правителството да гарантират честността на изборния процес утре чрез засилен контрол и ред в провеждането им. В този смисъл ние призоваваме ЦИК да направи още тази вечер спешно ново тълкувание на "кабината за гласуване" ("тъмна стаичка") в чл. 182, 197-а, 198 и др., с което да "отвори" едната стена на кабината откъм гърба на гласуващия. По този начин ще се гарантира от една страна тайната на вота, а от друга - ще се осъществява визуален контрол срещу неправомерни действия: подмяна на бюлетини, кражби на бюлетини или документиране на вота", казаха още от пресцентъра на коалицията.

Те допълниха: „Почти сме сигурни, че след края на изборния ден, с изключение на спечелилата политическа сила, другите ще искат касиране на изборния вот и определяне на дата за провеждане на нови избори в страната. Подобен безпрецедентен провал на демокрацията в България, освен, че може да отключи хаос и безредици, за които не бихме искали да си помисляме, ще делегитимира демокрацията като общоприет функциониращ ред".