Бъдещето е в децентрализираното производство на ток от ВЕИ
Бъдещето е в децентрализираното производство на ток от ВЕИ / netinfo

В рубриката "Зелени алтернативи" на DarikNews.bg се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси.

От 29 до 31 май в „Интер експо център" в София ще се състои екофорумът за Югоизточна Европа, който включва изложба и конгрес за възобновяеми източници. В рамките на форума ще се проведе конференция за управление на отпадъците и рециклиране, изложба за интелигентни сгради и асансьори. Повече за екофорума и тенденциите в производството на зелена енергия и екосъобразното управление на отпадъците научаваме от Мая Кръстева от „Виа експо" - организатор на регионалния екофорум:

Вие сте организатор на форума за Югоизточна Европа, с какво се характеризират основните ви дейности?

Като фирма ние вече 21 години работим само в тази насока - организиране на бизнес събития, подпомагаме, както българските фирми, така и българската индустрия, за да намери партньори, клиенти от България, така и да намери партньори и пазар извън България. От друга страна, навлизането на нови продукти, нови технологии от Европа и цял свят, и намирането на тези фирми на партньори от България и региона. Държа да подчертая, че винаги работим за югоизточния европейски пазар.

Кои са най-близките ни партньори тук? Какво означава Югоизточна Европа?

Това са Румъния, Гърция, Сърбия, Турция, Хърватия, Албания, Македония, Словения.

Срещате ли разбиране в тези хора, по тези проблеми и въпроси?

Знаете ли, много често ми се обаждат, тъй като ние правим дипляни-бюлетини, имаме доста абонати от съседните страни и някой път, когато изпращаме, човекът не е получил и се обажда от чужбина: „ Кога беше, аз не съм го получил, кога е вашето събитие, да си го запиша, за да не забравя". Така че чувстваме, че създаваме информационна среда за цяла Югоизточна Европа.

Какво основно трябва да знаем за екофорума, за датите 29 и 31 май 2013 година, къде ще се проведе, в коя зала, какво включва форумът?

София ще бъде домакин. Домакин също е Столична община, доста активно се включи тази година. Ще се проведе в Интер Експо Център, в изложбената част, долу в изложбените зали, а конферентната част е в конферентния център. Какво е характерно за това събитие? То се съставлява от изложба и от конференции, но много интересни конференции, с много лектори на високо ниво. Те предизвикват интереса от страна на посетителите и това е най-характерното за нашите събития. Изложбата се подпомага от силна конферентна част. По този начин ние привличаме на много високо ниво посетители, които са потенциални клиенти на нашите клиенти.

А какви ще бъдат изложбите и съответно кои са лекторите, които сте поканили? Известни ли са в своите страни, авторитети ли са?

Изложбите ще бъдат: 9-та изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия, 4-та изложба, така наречената „Save The Planet" или "Да спасим планетата", която обхваща управление на отпадъците и рециклирането, както  и две нови теми има тази година-„Интелигентните сгради" и съвсем новата е асансьорната изложба. Общо взето, всички теми са вплетени в едно и се подпомагат.

Виждам между лекторите ви, примерно „Умни сгради България" Кирил Велковски ще се изказва. Той е от "Българския съвет за устойчиво развитие", след което чета-Ейдриян Джойс - "Европейски алианс на фирмите за енергийна ефективност на сградите", белгиец. Неговата тема е "Европейски финансови модели за интелигентните сгради и сгради с нулево потребеление на енергия". Това е актуално и за нашето общество, не само за санирането. Умна сграда не означава само санирана сграда, нали?

О, не. Това е приблизително 100% липса на консумация на енергия. Към това се стреми вече Европа и преди 2020 година всички нови сгради трябва да бъдат с нулево потребление на енергия. А да не говорим за санирането. Там сме доста изостанали, затова ще имаме една дискусия за това как ефективно да правим енергийна ефективност на сградите.

Ето Рафаел Боинтнер, австриец от Виенския технологичен университет ще говори на тема "Сгради с почти нулево енергийно потребление".

Имаме около 50-60 лектори от над 11 държави: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Люксембург

Фотоволтаиците също ще бъдат на линия. Ето, много интересна тема ще развие господин Владимир Йотов от "Солар енд Бенефит" - „Слънцето никога не изпраща фактури".

Да, даже ние откраднахме този лозунг в нашата реклама, защото това е перфектният лозунг.

Браво на господин Йотов. Слънцето никога не изпраща фактури, за разлика от останалите. Малко с чувство за хумор казано на фона на последните събития, високите ни сметки и прочие. Защо трябва да станем част от вашия екофорум и как може да стане това?

На сайта всеки човек може да влезе и да се регистрира било и като посетител. Всичко е онлайн, посещението е безплатно, даже имаме изненади за някои от посетителите - соларни сувенири. За тези, които са се регистрирали, ще теглим една томбола, а за конференцията, регистрацията е също онлайн. Конференцията е 3-дневна, всеки може да се регистрира, за която сесия се интересува.

Казахме тази година кои са приоритетите, каузите. Кои бяха миналата година и кои ще бъдат следващата година? Как се движите като организация?

Миналата година имаше страшно много соларни фирми. Тази година и от България и от чужбина има едно притеснение.

Криза?

Да, криза навсякъде, относно възобновяемите източници и фотоволтаичната енергия, но тъкмо затова, тъй като тази година участието на такива фирми е по-малко, ние избрахме една от темите да бъде „Сградно интегриране, фотоволтаици" това е бум на запад. Ние тук тепърва прохождаме, но това е бъдещето - децентрализирано производство на електроенергия от слънце и други възобновяеми източници.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

"Виа експо" организира редица екологични инициативи. Един от тях е екофорумът за Югоизточна Европа. От много години вече има традиции. Казахме вече малко за европейските измерения на събитието, а кои са основните ви партньори?

От България имаме около 25 партньора, като нека сложим на първо място Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община, Съюза на производителите на екологична енергия Юг и още твърде много браншови организации - Българската стопанска камара, Българска фотоволтаична асоциация и много други. Взаимно си помагаме в промотирането на тази европейска и световна идея, защото наистина това е бъдещото, каквото и да си говорим.

Как се включват от Съюза на производителите на екологична енергия?

Те са доста активни и моето впечатление е, че правят доста проекти и организират много неща. Това е най-вече ролята на една асоциация - промотирането на идеята.

Създава ли успешни партньорства екофорумът за Югоизточна Европа?

Да.

Дайте ни примери.

Общо взето чужденците, когато дойдат първата или втората година, те си намират партньори сред изложителите и посетителите. След това българските фирми пък се срещат с чужденци и стават техни представители и таза връзка се задълбочава. От друга страна, ние като организатори също ставаме приятели. Просто става един кръг, много задушевевен, приятелски.

Поглеждаме сега към една друга част от събитията от 29 до 31 май, която е много интересна - това са отпадъците. Уолтър Сомич от Австрия ще направи изложение на тема „Как да стартираме свой проект за производство на биогаз от сметището до нас? Австрийският опит на общините, проблеми и решения". Анди Уайтмън от Англия ще говори за развитието на добива на метан от отпадъците в България. Ще бъде споделен опит от Аржентина за производството на биодизел. Австрийците са много активни. Като мине човек покрай Виена, вижда веднага перките...

Австрия е страна партньор на събитието вече няколко години. Господин Херберт Бейвинклер ще говори за успешно внедряване на проект за производство на енергия от отпадъци на Азорските острови в Португалия.

Какво е нивото на науката от това, което вие сте забелязали, на тема „българските отпадъци". Говореше се дълго време за завод. Тази тема не е актуална.

Напротив, много е актуална.

Сега се много актуални и подслушванията.

Е, да оставим това. Ние сме много зле по отношение на отпадъците. Европейските страни са стигнали до 3 на сто балиране на отпадъците в депата, докато ние сигурно имаме 90-95 процента. А това е ресурс, който е неизползван. При нас депонирането на отпадъците е над 90 на сто, а в Европа - 3 процента, даже някъде има региони...

Всичко преработват.

Да. Биотпадъците се компостират или се прави биогаз. Всичко може да се използва, само човек да има инициатива и да работи публично-частното партньорство. В България това е мръсна дума.

Защо? Какво е вашето обяснение като организатор на такива форуми? Какво казвате на чужденците?

Не знам, някак има предубеждение в това отношение в България.

Кой е най-лесният и ефективен начин според вас за интегриране на така наречените зелени практики на територията на България?

Не само в България, а и в региона всички страдаме от липса на информация за новите технологии, новите продукти, новите тенденции. И имам чувството, че всички тези европейски програми, всички проекти, които се финансират от тези програми, тяхната цел малко или много в областта на промоцията - те трябва да дават информация какво става и какви са тенденциите.

Има затъмнение ли или не?

Ами, не.

Не са интересни тези теми на медиите примерно?

Напротив. Един парадокс: тази година, няма да споменавам фирма, искаха да участват и да промотират техен проект. Ние им казваме „Така ще направим, ще рекламираме..." А те казват „В никакъв случай". Защо? „Ами какво ще направим, ако дойдат много хора? Ние трябва да правим каквото е обещано - обеди, кафе-паузи". Просто...

Мисленето.

Да.

Спънки в мисленето. Какъв е вашият отговор на въпроса какво е актуалното ниво на развитие на технологиите в българския ВЕИ сектор, развитието на пазара и новите иновативни технологии. Имат ли те бъдеще в България? С какво могат да допринесат тези нови технологии?

България е част от Европа и света. ВЕИ имат бъдеще, това е безспорно. Въпреки различните борби на лобитата все повече и повече... Сега се говори, че през 2030 година трябва 40 процента от получената енергия да е от възобновяеми източници.

Токът да бъде от ВЕИ - това е идеята да бъде съхранена планетата, да бъдат съхранени ресурсите.

Например в Германия, пък и в други европейски страни какви нови методи за финансиране на ВЕИ проектите са коопериране на частни лица, лизингови схеми, за да могат хората, ползвателите да купуват или на лизинг да приемат енергията от близкия производител директно, а не да чакаме мрежи. ВГермания около 80 000 частни лица са се кооперирали в 500 енергийни кооперации и по този начин те подпомагат производството. Освен това децентрализираното производство на енергия от слънчевите покриви, фасадите. Това е бъдещето - до теб да има източник.