• Размер на шрифта:

Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати

7 май 2013 09:23

Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Математикът проф. Михаил Константинов открои два проблема, свързани с изборите на 12 май. Единият засяга паралелното преброяване на вота, а другият - изчисляването на мандатите след гласуването. Той заяви, че анализите му не бива да се смятат за катастрофални, а само за предупреждение.

Първият казус, който може да възникне на изборите е паралелното преброяване, в което повечето партии са поканени да вземат участие. Константинов коментира в ефира на bTV, че австрийската фирма, която е ангажирана с това, е възможно да даде различни резултати от тези на ЦИК.

„В много протоколи има грешки, комисиите примерно пишат 2 + 2=5, а после РИК ги кара да се поправят. След това секционните комисии си оправят техническите грешки, но това значи, че ще има различни числа", поясни той.

Изводът е, че фирмата ще анализира и работи със секционни протоколи, които не са поправени и с неверни данни.

Математикът заяви, че въпреки различните числа се надява да няма разлика в мандатите, защото това би се счело като манипулация.

Друг казус, който специалистът коментира са копирните машини, задължителни за копиране на протоколите. Според него те са за добро, но хаоса, до който ще доведат, ще е за лошо. Той очаква някои от секционните комисии да не успеят да реализират тази част от закона и в някои комисии да няма копия. Константинов обаче не смята, че подобни нарушения биха станали повод за искане да бъде касиран вота.

Конституционният съд ще отхвърли такива искания, защото не са мандатоопределящи, тъй като изборите са свършили, хората са пуснали бюлетините си и това не променя нищо. За да се касира вота, трябва да има мандатоопределящи нарушения, поясни математикът.

Според него има случаи, в които методиката за изчислението на мандатите на ЦИК не работи. „Програмата прави прогнози. Тези мандати ще бъдат изчислени и парламентът няма да се промени като бройка, а само като имена", допълни той. „Проблемът не е софтуерен, това е алгоритъм."Етикети: избори, Михаил Константинов, преброяване, ЦИК

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#7

Камен - 07.05.2013 г. 11:17:04

Не се съмнявам вече, че изборите се нагласяват. Хората загубиха надежда и не виждат никакъв смисъл да гласуват. Бедният народ става все по-беден - така не е било от военните години досега. Тия дето ще подкрепят ГЕРБ срещали ли са хора, които са пострадали от кризата, та да видят какво става - видяли ли са наистина гладуващи деца, видяли ли са как затварят малки фирмички, които са се издържали 20 години с тоя същия бизнес и сега собствениците нямат право на помощи, защото са "работодатели", а са задлъжнели, защото няма движение в икономиката? Знаят ли как се оползотворяват европейските пари - защото аз съм била свидетел - за да спечелиш проект, трябва да дадеш на тоя и оня, иначе не става. Корупция и глад, замазани с магистрали! Това е правителството на тоя лумпен!

#6

До генералчето с четворката - 07.05.2013 г. 11:07:26

Никакъв генерал не си, най-обикновена старшинка, пенсионирана, със зелени чорапи, пазеща входа на някоя забогатяла мутра за 200 лв на месец, и за да си докараш още 100 праскаш глупости по форумите.
Имаш още 5 дена, после отивай да скимтиш пред къщата на Боко в Банкя.

#5

звездоброец - 07.05.2013 г. 10:58:47

Още един знаещ повече от Конституционния съд?

#4

general - 07.05.2013 г. 10:41:48

Нещастници, ГЕРБ няма нужда да манипулира изборите защото много ще гласуваме за тях!

#3

Как - 07.05.2013 г. 10:24:59

Какъв алгоритъм,бе математико?Това е обикновена бакалска сметка-събиране на числа.Алгоритъма е за измама!

#2

Бръмм - 07.05.2013 г. 10:20:38

Господин професоре, ако паралелното преброяване даде различни резултати това означава само едно, че някой нещо се опитва да менти. А Вие лично господин професоре какъв го играете в манипулацията само не ми е ясно - главен обяснявач на Герб ли?

#1

! - 07.05.2013 г. 10:03:04

Не се офлянквай, за да подготвиш почвата за манипулациите на герберите. Този път няма да позволим бюлетини в чорапите, маркиране и правене на невалидни бюлетините на опозицията, този път бременните герберки няма да са членове на СИк и депутатите на Боко да им пренасят чувалите.
Един опит на герберите да опорочат изборите и всички сме на улицата, ясно ли ти е?

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още