Пламен Манушев: Варненските кандидат-депутати имат огромен потенциал да работят за града ни
Пламен Манушев: Варненските кандидат-депутати имат огромен потенциал да работят за града ни / Вицеадмирал от резерва Пламен Манушев /вдясно/ © снимка: Impact Press Group, архив

Морската политика, сигурността и отбраната и развитието на Варна и региона ще бъдат основните направления, по които ще работи вицеадмиралът от резерва Пламен Манушев. Кандидат-депутатът от ГЕРБ е трети в листата на партията и е почти сигурно, че ще влезе в 42-то Народно събрание.

Бившият висш офицер има богата биография. Преминал е всички стъпала на кариерата, заемайки различни длъжности, включително и командир на ВМС. Доскоро беше заместник-началник на отбраната. Първите стъпки към политическата кариера направи в края на миналата година, когато беше назначен за заместник-областен управител на Варна.

Какви ангажименти поема пред варненските избиратели и какъв ще бъде неговият личен принос към работата на парламента – интервю с вицеадмирал Манушев.


Вицеадмирал Манушев, правим това интервю навръх Гергьовден – деня на храбростта и празника на Българската армия. Как ще отбележите този светъл празник?


За мен празникът е троен. Освен Гергьовден и втория ден на Великден ще празнувам и рождения ден на малката ми дъщеря, която става на 30 години. Обезателно ще спазя традицията и ще отида на водосвета и благославянето на бойните знамена, които всяка година се организират на площада пред Катедралата.

А какви чувства пробужда у Вас празникът? Изпитвате ли известна носталгия към военната служба?


Изпитвам се, разбира се. Сигурно докато съм жив, ще изпитвам.  Аз казах и на президента, когато ми връчваше ордена за военни заслуги и се разделях с военната служба, че каквото и да правя, сърцето и душата ми ще бъде в Българската армия. Вероятно до края на дните ми.   

Доскоро бяхте висш офицер, а съвсем скоро ви предстои да седнете на депутатската банка. Вие сте трети в листата на ГЕРБ, т.е. напълно избираемо място. Какво ще направите за Варна и региона, какви конкретни ангажименти ще поемете към избирателите?

Нека първо да мине 12 май. Хората трябва да упражнят правото си на глас, да изберат парламент, а оттам и правителството. А колкото до ангажиментите, казвал съм ги неведнъж – ще работя в областта на сигурността и отбраната, тъй като това съм учил и работил цял живот. Но в никакъв случай няма да забравя Варна и региона. Последните ми шест месеца като заместник-областен управител бяха в тази посока. В дълбочина се запознахме с областния управител с всички проблеми на малките общини, така че областта ми е добре позната. Ще работя и за това морската стратегия да стане национален приоритет. В морския бизнес има огромен потенциал, който трябва да използваме и с който можем да излезем от кризата. Аз съм „за“ протекционизъм, както и да звучи тази дума, на българския бизнес – корабостроене, кораборемонт и корабоплаване. Казах го неслучайно, тъй като в нашата страна няма подпомагане на този вид индустрия и бизнес. Има някои решения на Евросъюза, които забраняват държавното подпомагане, особено на корабостроенето и кораборемонта, но много от развитите държави като Германия  и Италия го правят. И ние можем да намерим начин да подпомагаме и да създадем условия за развитие на този бизнес. В тази насока обезателно ще работя.

Т.е. да разбирам, че вие подкрепяте създаването на т.нар. Гаранционен фонд, който да подпомага корабостроенето.

Може и да не се казва по този начин, но трябва да има такъв механизъм, който да стимулира развитието на корабостроенето и кораборемонта. Поехме ангажимент да се създаде подобен инструмент, който да подпомага морския бизнес.

Вицеадмирал Манушев, ГЕРБ обеща Варна да има морски устройствен план, който ще осигурява връзката море – пристанище – град. Какво представлява този план и какви ще са конкретните ползи за града от него?


В края на мандата на 41-то Народно събрание се направиха стъпки в тази посока с промените в Закона за морските пространства. А именно – да се създадат условия за развитие на пристанищата, особено речните, тъй като имаше празнота в нормативната уредба. Необходими са обаче още законови промени. И това ще се случи след диалог с бизнеса, с всички хора, свързани с морето, за да може, както има Устройствен план на града ни, да има и в морето. И да не се работи на парче, а да имаме една цялостна визия за следващите 10, 15, 20 години.

Като заговорихте за законодателни промени, какъв ще е вашият личен принос към работата на парламента, на най-важната законодателна институция?


Не зная още в коя комисия евентуално ще бъда, но най-вероятно в комисията по сигурност и отбрана. Морският бранш иска да участвам и в работата и на  транспортната комисията. Развитието на Варна и региона си остава много сериозен приоритет и където мога, ще помагам. Защото има огромен потенциал в кандидат-депутатите от Варна, независимо от коя политическа сила са, да работят за града и региона. Не искам да давам примери с южни градове, които досега наистина използваха целия си потенциал, а ние не го правехме. Затова и някои неща не се случиха.

Един от приоритетите на ГЕРБ ще бъде преместването на пристанище Варна. През годините бяха предлагани много варианти, но за всяко място се появяваха противници. Според Вас къде е най-удачно да бъде преместено пристанището?


Винаги има противници и Варна е известна с това. Има по няколко мнения по всички въпроси и трудно се стига до единодушие. А колкото до бъдещето на пристанището – нормално е портът да отиде към Канала, Езерото, Варна-Запад, а централната част да е достъпна за гражданите и да стане привлекателно място. Развитието върви на запад. Имаше планове за терминали в Езерото, които се провалиха. Потенциалът е в развитието на дълбоководен контейнерен терминал в Канал 2 в „Аспарухово“, преди Аспаруховия мост. Там вече се работи, има изработен идеен проект.

Другата сериозна възможност е в пристанище Варна-Запад и там също се работи. Сега започна строителството на нулевия кей, необходимо е също разширяване на зърнения терминал. Пътят за развитие е чрез отдаването на пристанището на концесия и намирането на инвеститори, които са заинтересовани да развиват това пристанище.

А има ли вече проявен интерес от чужди инвеститори?


От срещите ми с представителите на химическата индустрия – трите най-големи предприятия в Девня, разбрах, че те заявяват такъв сериозен интерес, тъй като тяхната продукция се изнася изцяло от Варна-Запад. Силно се надявам концесията да бъде прозрачна, да не дойде някоя офшорна компания с 5 000 лева капитал и да не развие нищо, защото подобни примери през последните 20 и повече години не липсват. Един от ангажиментите на ПП ГЕРБ, а и мой личен ангажимент ще бъде  да следим да не се случи нещо подобно.

Да поговорим и за моряшките данъци – за плаващите под български флаг и при български корабособственик моряци те бяха намалени от 10 на 1%. Да се надяват ли и плаващите под чужд флаг на подобно облекчение?

Тези преференции важат и за корабите, плаващи под флага на страна от Европейския съюз. Те обаче като цяло са малък процент. Повечето от корабособствениците плават с удобен флаг. За съжаление под български флаг плават едва 17 кораба, което означава, че флагът ни не е предпочитан, т.е. таксите са високи.  Ще работим за намаляване на данъците, тъй като сигурно над 95% от моряците ни плават под чужд флаг. Не е справедливо едните да имат тези облекчения, а другите да нямат, имайки предвид че вършат една и съща работа.

Една от идеите на ГЕРБ през миналия мандат беше да се премести ИА „Морска администрация“ във Варна. Към момента тази идея е замразена по разбираеми причини. Вие ще работите ли за преместването на агенцията?

Да, това е желанието на морския бранш - ИА „Морска администрация“ да дойде във Варна. Децентрализацията е добра идея. Ангажиментите на предишното правителство за преместването на агенция бяха много сериозни, но не знам по какви причини това не се случи. Никой обаче не се е отказал „Морска администрация“ да дойде във Варна.

На финала на нашия разговор да Ви върна към празника, към деня, в който се прекланяме пред Св. Георги Победоносец. Кой е най-големият змей, който се преборили в живота си и кой все още не ви се дава?

Затруднихте ме с този въпрос. Ще опитам да се преборя с несправедливостта и безразличието на хората към случващото се у нас. С това цял живот съм се борил и съм искал хората да дават всичко от себе си за това, което правят, за страната си.

Накрая какво ще пожелаете на варненци за празника?

Още веднъж Христос Воскресе. Пожелавам на всички български воини и всички хора  много здраве и сила да преодолеем заедно трудностите. И не на последно място – да гледаме с повече позитивизъм и да вървим напред, работейки за благото на България и нашия град.