Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала Хемус да минава до Велико Търново
Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала Хемус да минава до Велико Търново / Дарик нюз
Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново
63630
Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново
  • Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново

Официално предложение до Министерски съвет - трасето на автомагистрала „Хемус" да преминава в близост до В. Търново, е внесъл кметът на Общината Даниел Панов. В момента автомагистралата е планирана да се строи в близост до Полски Тръмбеш /б.р. виж снимка №2/. Според Даниел Панов обаче във всички европейски държави магистралите преминават до важни транспортни центрове, какъвто е Г. Оряховица- летище и жп- гара или градове, богати на културно- исторически паметници като В. Търново.

По време на посещението на премиера Марин Райков и Дипломатическия корпус под Царевец е обсъден стартирания от Националната компания за стратегически поректи търг за избор на фирма, която да изготви идеен проект за обновяване трасето на автомагистралата. До месец във В. Търново и в други общини от областта ще стартира допитвана до гражданите къде да мине важната пътна артерия. По думите на Даниел Панов трасето трябва да е между селата Самоводене и Поликрайще.

"Хемус" ще се строи до 2017 г. на три етапа: Ловеч- Плевен, Плевен- В. Търново и В. Търново- Варна.Има реална възможност и скростният четирилентов път Русе - Свиленград да минава възможно най-близо до Велико Търново, съобщи още кметът. Към отсечката има заявен инвеститорски интерес и до година и половина изпълнението  ще започне да се финансира.

По разпореждане на служебния премиер и министъра на културата идната седмица ще бъде обсъдена процедурата за промяна на предназначението на 75 дка земеделска земя в Арбанаси в паркова среда. Теренът е парк от 2004 г., но все още без статут. В подножието му има 15 дка общинска площ, която ще бъде предложена за изграждане на денонощен паркинг.

Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до Велико Търново
netinfo

С премиера Марин Райков са коментирани и промени в Закона за културното наследство, които кметът е обобщил и също е внесъл за разглеждане. Те се налагат за да бъдат спасени сградите- паметници на културата. 

Градоначалникът посочи, че е необходимо да бъде  изграден филиал на  Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ във В. Търново, където паметниците са 2,5 пъти повече от тези в Пловдив. След проведен разговор с премиера Марин Райков и министъра на културата Владимир Пенев се е взело решение да бъде обявен конкурс за двама експерти, които ще работят тук и процедурата вече е започнала.

Да бъдат дадени правомощия на общините за управление и надзор по поддръжката на сградите, намалени сроковете за съгласуване и облекчени процедурите при ремонт на сградите, са част от исканите промени в Закона. Иска се още да бъдат изработени образци за окомплектоване документите, на отделните процедури и спецификации за различните видове реставрационни дейности. Предложението е подкрепено от Камарата на архитектите. Според Даниел Панов с тези промени ще бъдат облекчени собствениците на сградите, архитектите и инвеститорите.

Повече за промените в Закона чуйте от кмета в звуковия файл.

В старата част на Велико Търново има около 3000 имота, от тях 670 са обявени за културни ценности, а 18 са паметници от национално значение.