• Размер на шрифта:

Ал. Балкански: Плащам осигуровки, а артистите нямат право на лечение

21 април 2013 11:39

Ал. Балкански: Плащам осигуровки, а артистите нямат право на лечение
Президентът и продуцент на цирк "Балкански" Александър Балкански © снимка: БГНЕС, архив  

Тримата артисти от цирк "Балкански", претърпели инцидент по време на репетиция, са добре, съобщи президентът и продуцент на цирк "Балкански" Александър Балкански.

"Артистите са с трудов договор. Ние им плащаме осигуровките в НОИ, а се оказва, че не може да ги използват и нямат право да се лекуват безплатно. Трябвало първо да останат да работят една година в България и чак на втората година могат да използват здравните си права", обясни Балкански.

"Когато аз бях с моята трупа в Германия, застраховаха ни, плащаха ни осигуровки и за пенсия. Дори сега получавам германска пенсия. От момента, в който бяхме застраховани в техния институт, ние се лекувахме безплатно и всичко беше точно", добави той. А тук това е просто грабеж, продължи артистът. "Плащам осигуровки, а те нямат право на лечение. Това е много лошо и ни отделя тотално от ЕС. Защото в Европа навсякъде е така - плащаш осигуровки и имаш право да се лекуваш", заяви Александър Балкански пред БГНЕС.

"В четвъртък те направиха рекорда с 8 мотоциклета в глобуса. В петък го повториха много добре. Тъй като в събота и неделя спектаклите са почти продадени, трябваше да направят една репетиция и аз им разреших да продължат да репетират", обясни той по повод инцидента. Всичко беше много добре и репетицията протече отлично, но при последния опит на ръководителя на трупата му падна веригата от мотора и при падането на веригата вече моторът не може да се движи, другите го застигнаха и го удариха и той падна отвесно и върху него се струпаха всичките мотористи, добави Балкански.

"Чакахме половин час да дойде линейката. Аз се притесних много, защото на единия от мотористите ръката му беше много надута, на другия - кракът и ключицата го болеше много, а третият - ръководителят на трупата, имаше удар в гърдите и там беше най-опасно - да не би да има някое счупено ребро, което да му увреди белия дроб", разказа президентът на цирк "Балкански".

След като дойдоха линейките, ги закарахме в Окръжна болница. След двучасов преглед им сложиха шини навсякъде, където са контузени, но те не пожелаха да останат в болницата, добави той. "Артистите са добре. Вчера гледаха дневното и вечерното представление на останалите 5 мотористи, които играха. Предполагам, че до една седмица ще се възстановят добре и ще започнат да играят", каза още той.

Трупата в "Глобусът на смъртта" тази година се състои от четирима колумбийци, двама аржентинци и двама парагвайци. Това е най-добрият състав, номер едно в света, каза президентът на Цирк "Балкански". Той обясни, че единият от пострадалите е аржентинец, другият - парагваец и третият - колумбиец.Етикети: Цирк "Балкански", Александър Балкански

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

алоу - 22.04.2013 г. 01:22:52

Балкански, ми те, правилата, не са от вчера, бре. Днес ли научи, че освен осигуровки, трябва да правиш и здравни застраховки, докато осигурените натрупат осигурителен стаж. Като не ти харесва, за разлика от обикновените българи, имаш и лесен вариант, но не е безплатен...

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още