Още през 2011-а „друга държава” разпитвала за Тамерлан Царнаев, твърди ФБР
Още през 2011-а „друга държава” разпитвала за Тамерлан Царнаев, твърди ФБР / снимки: Reuters

Преди две години до властите в САЩ е постъпило запитване за Тамерлан Царнаев от друга държава, която го е окачествила като привърженик на радикалния ислям и готов да се включи в нелегална групировка. Това се казва в съобщение на ФБР, публикувано в американски медии и цитирано от ИТАР-ТАСС.

Запитването към ФБР е било отправено от неуточнена държава в началото на 2011 г., което се базирало на информация, че Царнаев рязко променил възгледите си през 2010 г., когато се готвел да отпътува от САЩ за региона на запитващата страна. Според в. „Вашингтон пост” тази страна е Русия. Целта на пътуването на чеченеца според запитването е била „да се присъедини към неназована нелегална групировка”, съобщава
ФБР.

Тогава експерти проучили телефонните разговори, влизанията в интернет сайтове и връзките с други лица на Тамерлан Царнаев, както и предишната му дейност. Освен това е имало разговори със самия него и негови роднини. Вследствие на проверките ФБР не е открило никакви данни за терористична дейност на младежа нито в САЩ, нито в чужбина, какъвто отговор бил изпратен на запитващата държава през лятото на 2011 г., съобщава бюрото.

ФБР допълва, че Тамерлан Царнаев е притежавал зелена карта, която дава право на пребиваване и работа в САЩ, а по-малкият му брат Джохар Царнаев е бил натурализиран гражданин на САЩ.

Първоначалните данни от разследването сочат, че заподозрените извършители на двойния атентат на Бостънския маратон вероятно са действали сами, заяви пред Си Ен Ен началникът на полицията в Уотъртаун, предаде Ройтерс. Полицейският началник Едуард Дивоу направи това съобщение след ареста на 19-годишния младеж Джохар Царнаев, с което приключи мащабната операция по издирването му, заради която районът на Бостън бе блокиран. Преди това силите на реда убиха в хода на престрелка неговия 26-годишен брат Тамерлан Царнаев, съобщава БТА.

Още през 2011а друга държава разпитвала за Тамерлан Царнаев твърди ФБР
netinfo

Раненият във врата и крака Джохар е настанен в същата болница, в която са на лечение 53-ма от 183-имата ранени от бомбените експлозии в понеделник, допълва ИТАР-ТАСС. По сведения от местните здравни служби трима от ранените, постъпили в главната щатска болница в Бостън, са в тежко състояние.

В същото време международната организация на криминалната полиция - Интерпол разпространи информация по молба на правоохранителните органи на САЩ, властите и службите за сигурност на 190-те страни членки на организация от какъв тип са били взривните устройства, използвани при терористичния акт по време на Бонстънския маратон. Интерпол разпространи т.нар. „оранжева бюлетина”, в която има снимки и подробна информация за самоделните взривни устройства, части от които бяха намерени след двата взрива в Бостън.

Още през 2011а друга държава разпитвала за Тамерлан Царнаев твърди ФБР
netinfo

Зубейдат Царнаева, майката на заподозрените за терористичния акт, извършен в Бостън, твърди, че синовете й са „натопени” и казва, че много преди трагедията всяка тяхна крачка била контролирана от Федералното бюро за разследване на САЩ.

В телефонно интервю от Махачкала за руската англоезична телевизия „Раша тудей” майката на Джохар и Тамерлан Царнаеви казва, че децата й са били „прекрасно възпитани”. „Едно мога да кажа, всичко това не е истина. Синовете ми са били натопени”, казва Зубейдат. „Моят син вече от пет години е контролиран. Бил е на отчет, знаеха го, знаеха кои сайтове посещава. Знаеха къде ходи, с кого ходи. Наричаха го радикален, защото посещаваше сайтове, смятани за ексткремистки”,разказва още жената, говорейки за по-големия си син - Тамерлан.

По думите й от ФБР са идвали при нея, разпитвали са я, задавали са й много въпроси - какво прави, с какво се занимава синът й. Агент на ФБР й бил казал, че синът е добро момче, но може да е опасен с това, че може да поведе след себе си хората. Според нея именно заради това синът й е бил ликвидиран.


Още през 2011а друга държава разпитвала за Тамерлан Царнаев твърди ФБР
netinfo

Семейството на двамата братя, заподозрени за атентата в Бостън, е пристигнало в Махачкала, столицата на руската кавказка република Дагестан, през 2001 г. от Киргизстан. Семейство Царнаеви имали адресна регистрация в предградието Хушет, а
живеело под наем на различни места в Махачкала, предаде ИТАР-ТАСС.

Главата на семейството Анзор Царнаев имал намерение да започне в единия от блоковете, където живеели, малък бизнес, но не успял да осъществи намеренията си. Преди през март 2002 г. да заминат за САЩ, двамата заподозрени - Тамерлан и Джохар, учели заедно с двете си сестри в едно от престижните училища на Махачкала. В училището вече няма учители, които да ги помнят. Никой от тези, които са познавали Царнаеви, не си спомня някой от семейството да е проявявал жестокост или да е бил религиозен фанатик.

Самият Анзор в интервю за местна телевизия казва, че синовете му са били „добри, послушни момчета”. Съдейки по престижното училище и това, че след това са били пратени да учат в Америка, семейството е било добре финансово, отбелязва ИТАР-ТАСС.

От двата взрива, избухнали по време на Бостънския маратон, загинаха трима души, а към 180 бяха ранени. Един полицай загина в престрелка с единия от заподозрените.