Обучиха над 1000 деца по теми за екологията и биоразнообразието
Обучиха над 1000 деца по теми за екологията и биоразнообразието / Дарик Русе, архив

 

Този месец приключи двугодишният проект „Човек, технологии, околна среда. Чрез образование за устойчиво екологично развитие на Русе и региона” на Международно дружество „Елиас Канети“. Той беше посветен на екологичните промени и последствията за хората и околната среда. Обучени бяха 1000 деца от начални училища, 120 по-големи ученици, 100 млади хора (над 20 години) и 50 възрастни, работещи в сферата на образованието и сходни сфери. Проектът обхвана и социално слаби деца и младежи, представители на малцинствата, възрастни хора.

Акцент в проекта бе усвояването на нови знания чрез интерактивни техники на обучение, които да променят цялостните нагласи към опазването на околната среда. Най-малките участници в проекта се включиха в детския екоклуб „Ела”, в който работиха по време на учебната година, както и във ваканционните екоучилища, проведени в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Под формата на образователни игри децата научиха какво е биоразнообразие, рециклиране, работиха с естествени и отпадъчни материали, за да подготвят изложби на екологична тематика. Възпитаници на екоклуб „Ела” спечелиха националния конкурс за детско творчество „Danube Art master” на тема „Бъди активен, защити реките” под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав. По-големите ученици се включиха в Екоакадемиите, имайки възможност да изберат измежду три различни тематични модула.

Партньори на Дружество Канети от немска страна бяха Хаус ам Майберг – Академия за гражданско и социално образование, а от българска - Клуб на приятелите на природен парк „Русенски Лом". Дейностите се осъществиха с финасовата подкрепа на DBU - Немската федерална фондация за екология и съфинансирането на фондациите: Агапедия, Лийбенау, Реновабис и Свети Франциск Хайлигенброн.