Нова германска евроскептична партия иска гласът й да се чуе в Бундестага
Нова германска евроскептична партия иска гласът й да се чуе в Бундестага / снимка: Reuters

Новата германска евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която се събра днес на учередителен конгрес в Берлин, заяви целта си да влезе в германския парламент на парламентарните избори през септември, за да води борба срещу единната европейска валута, разрушаваща според нея Европа.

"Заради еврото народите в Южна Европа не се поколебаха да изразят отвращение спрямо Германия, използвайки сравнения с нацизма", изтъкна основателят на партията Бернд Луке, цитиран от Асошиейтед прес. "Еврото беше провал и ще бъде зле, ако продължаваме да вярваме в тази вълшебна приказка", допълни той. Основаната през февруари партия има около 7500 членове и дарители. На днешния учредителен конгрес присъстваха около 1500 делегати, информира БТА.

Основна мотивация на привържениците на евроскептичната партия са гневът и разочарованието от европейската политика на канцлера Ангела Меркел и в по-широк план - развитието на Европейския съюз. Усещането, че Германия непрекъснато плаща заради задлъжнелите страни от еврозоната преобладава във всички изказвания на конгреса, наред с чувството, че Европа става все по-безчовечна и технократска. Другото голямо послание на "Алтернатива за Германия" е, че вече установените политически партии са изгубили всякакъв контакт с очакванията на електората.

Според последния политически барометър, представен в петък от германската телевизия ZDF, над една четвърт от германците гледат с добро око на евентуално излизане на страната от еврозоната, а 17 процента изразяват готовност да гласуват за партия, застъпваща се за такова решение.