Расте броят на хората, които се страхуват от социологически проучвания
Расте броят на хората, които се страхуват от социологически проучвания / снимка: БГНЕС

От 2009 г. нараства броят на хората които се страхуват да участват в социологически проучвания. Ако тогава той е бил 5-7%, то сега е нараснал до 20 на сто. Това каза в Кърджали председателят на Българската социологическа асоциация проф. Михаил Мирчев. Професорът посети най-голямото училище в региона „П. Р. Славейков”, във връзка с реализацията на съвместен проект между школото и социологическата катедра в УНСС.

Като причина за страха хората да отговарят на въпроси на социолози или да не са честни в отговорите си, той изтъкна „репресивната среда”, в която живеем. „При тази безработица, съществува страх от работодател, икономически, криминален, административен рекет. Това в България става все по-тежък проблем”, коментира социологът, според който тези явления са толкова по-концентрирани, колкото по-малко е селището.

Той определи като ранни и некоректни направените през март социологически изследвания. "Кой е очаквал подобни протести, никой не е очаквал Бойко Борисов да падне. Може ли днес да падне правителството и утре да се очакват адекватни отговори”, коментира проф. Мирчев. Според него били нужни две-три седмици за адаптация и едва в първата десетдневка на април да бъдат правени социологически проучвания.

Още новини от Кърджали