От ГЕРБ спестили за изборите 29 млн. лв., БСП и Кунева ще теглят заеми
От ГЕРБ спестили за изборите 29 млн. лв., БСП и Кунева ще теглят заеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ОТ ГЕРБ спестили за изборите 29 млн. лв., БСП и Кунева ще теглят заеми
63327
ОТ ГЕРБ спестили за изборите 29 млн. лв., БСП и Кунева ще теглят заеми
  • ОТ ГЕРБ спестили за изборите 29 млн. лв., БСП и Кунева ще теглят заеми

С 29 млн. лева от държавната субсидия бившата управляваща партия ГЕРБ тръгва в изборната надпревара. Парите се пазят в банка и ще бъдат използвани разумно. Няма да харчим повече от разпоредените от закона 4 млн. лева, увериха от партията на Борисов. За разлика от бившите управляващи, БСП и Движение „България на гражданите” ще изтеглят заеми, разказаха от партийните централи.

Ако през 2009 г. ГЕРБ атакуваха парламента със заеми, които взеха Бойко Борисов и Цветан Цветанов, днес партията е събрала 29 млн. лв. от държавната субсидия.

„Припомнихте ми как двамата лидери на партията заложиха апартаментите си на миналите избори през 2009-а. После, вследствие на резултатите, които постигнахме, се върнаха заемите, които те бяха взели, че и останаха”, заяви Димитър Главчев, кандидат за втори мандат в парламента.

През 2012 г. БСП са разполагали с 9 млн. лв. от държавната субсидия, които обаче са похарчени за текущи разходи. Затова левицата ще тегли нов заем. „Вече е известно, че кандидатстваме в същата банкова институция за заем в порядъка на 2 170 000 лева. Тази сума, която трябва да възстановим по досега действащия кредит, по-малко от 700 000 лева, веднага ще бъде използвана за рефинансиране на кредита. Това е сума, която ни е необходима, за да посрещнем конкретно предстоящите избори”, обясни Емил Костадинов от БСП.

Договор с банка са сключили и от Движение „България за гражданите” на Меглена Кунева. „В края на миналата година Движение „България за гражданите” подписа за отпускането на банков кредит в размер до 1 млн. лева, чрез който ние мислим да бъде извършено финансирането на нашата предизборна кампания”, коментира Димитър Танев.