Главният прокурор бил подведен за СРС-тата по случая с Николай Цонев
Главният прокурор бил подведен за СРС-тата по случая с Николай Цонев / снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор бил подведен за СРС-тата по случая с Николай Цонев
63304
Главният прокурор бил подведен за СРС-тата по случая с Николай Цонев
  • Главният прокурор бил подведен за СРС-тата по случая с Николай Цонев

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че е бил подведен от заместник градския прокурор на София Роман Василев да подпише разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства докато е бил шеф на Окръжния съд на Пловдив. Това е станало по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантров и финансиста Тенчо Попов.

През 2010 г. Цацаров разреши на Роман Василев използването на СРС-та по отношение на Тенчо Попов. Причината е, че зам. градския прокурор имал подозрения, че Попов ще има среща в Пловдив във връзка с обсъждането на корупционни схеми. В хода на делото срещу Цонев обаче стана ясно, че такава информация никога не е постъпвала първоначално, нито в МВР, нито в ДАНС.

„Само че по делото, по мой спомен, са налице две разпореждания на прокурор Василев, които не съответстват на нито една от хипотезите по закона”, коментира Цацаров случая.

Цацаров даде да се разбере, че срещу Василев няма да бъдат взети мерки и няма да се предприема нищо.

Роман Василев отговаря за важната проверка на информациите, че в МВР се подслушва незаконно. Поради постоянното възникване на спорни казуси около подслушването, Цацаров настоя за промени в закона за СРС-тата, като за него е нужно службите, които осъществяват тази дейност да се намират извън МВР и ДАНС.

Главният прокурор заяви, че ще поиска Висшият съдебен съвет да наложи дисциплинарно уволнение за бившия началник на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ИВКП) Малена Филипова, която в момента работи като прокурор. Възложената от Цацаров проверка в Инспектората е посочила редица нарушения на случайното разпределение на делата. Филипова собственоръчно е преценявала кой да извърши проверката магистрати.

Пред журналисти във Висшия съдебен съвет Сотир Цацаров разкритикува законодателя заради нежеланието му да промени разпоредбите на Закона за СРС и да даде възможност на съдията, който подписва разрешението за подслушване, да проверява данните в досъдебното производство, на базата на които се иска СРС.

Освен това Цацаров заяви, че други две искания по същото дело, подписани от Роман Василев, са извън всички хипотези на закона. Става дума за две разрешения за подслушвания, които той си е подписал сам и липсват подписите на вътрешния министър и на съдия.

Разрешението за прилагане на специални разузнавателни средства по случая Цонев-Попов, който е част от публично дело и е разсекретен, беше публикуван от „Медиапул” миналия петък, а журналистът Борис Митов беше призован светкавично на разпит в градската прокуратура за огласяване на тайна с искане да посочи източниците си.