Последен ден за регистрация за гласуване в чужбина
Последен ден за регистрация за гласуване в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В полунощ изтича крайният срок, в който сънародниците ни зад граница могат да подават заявление за гласуване в парламентарни избори на 12 май. В зависимост от техния брой ще бъдат разкрити и изборните секции по места.

Заявленията се подават лично или по пощата до дипломатическото или консулското представителство на страната ни в съответната държава, както и онлайн на страницата на ЦИК. За да бъде разкрита секция в населено място зад граница са достатъчни 20 заявления, съобщава БНТ. Там, където България няма консулство или посолство, необходимият брой е 100. Всеки български гражданин, който в изборния ден се намира в град в чужбина, в който има разкрита секция, може да даде своя глас там, уточниха от ЦИК. Днес изтича и срокът, в който хората с трайни увреждания, регистрирани по ТЕЛК, могат да поискат от общинската администрация подвижна урна, за да гласуват от къщи. Образци на заявления и повече информация е поместена на електронната страница на ЦИК - cik.bg.

Очаква се днес да се вземе решение за единната номерация на избирателните секции. По-късно през деня ще бъде подписано и споразумение между ЦИК, СЕМ и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори за излъчването на дебатите между представителите на партиите и коалициите, които ще участват във вота.