Учат с видео избирателни комисии как да ползват копирни машини
Учат с видео избирателни комисии как да ползват копирни машини / снимка: DarikNews.bg, архив
Учат с видео избирателни комисии как да ползват копирни машини
63285
Учат с видео избирателни комисии как да ползват копирни машини
  • Учат с видео избирателни комисии как да ползват копирни машини

Видео ръководство ще обучава членовете на секционните избирателни комисии как да използват копирните машини в деня на изборите - това съобщи главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков по време на заседанието на изборния борд към премиера. Все още не е ясно, дали ръковдството ще бъде качено в интернет или ще се разпространи по друг начин, но всеки член на комисия ще премине такова обучение, увери Желязков. Участниците в заседанието обсъдиха различни идеи за спазването на изискването за ксерокопиране на секционните протоколи, в случай че по места възникнат проблеми с копирните машини. Една от идеите е МВР да осигури дизелови генератори, които да дежурят по райони и при нужда да осигуряват ток за ксероксите. Елена Бейкова с обобщение от днешното заседание на изборния борд.

Информацията за създаването на видео ръководство дойде след предложението на Антоанета Цонева от института за развитие на публичната среда да помогне за обучението на членовете на комисии.

„Ние бихме могли да подпомогнем с такова абсолютно homemade handmade клипче, което да бъде дружелюбно, разбираемо и някак си да успокоява хората, че те няма да пуснат ядрен реактор, когато провеждат и копират тези протоколи", обясни Цонева.

Заради скептицизма на професор Михаил Константинов относно изправността на копирните машини във всичките близо 12 хиляди секции и наличието на ток през цялото време, беше предложено осигуряване на дежурни дизелови генератори по райони. Главният секретар на МВР Калин Георгиев посочи, че не във всяка област има такива генератори, но ще се разчита на реакцията на специален междуведомствен щаб.

„Така че при възникване на някакъв проблем със захранването, през щаба ще пренасочим там, където е необходимо, колкото имаме", добави Георгиев.

За да не се прави доставка на ксерокси и в секциите в чужбина, експертът Димитър Димитров предложи за тях да се въведе вариант с вкарване на протоколите в компютър, чрез pdf формат, който да е достъпен. Според Изборния кодекс обаче изискването е копията да се правят чрез копирна машина. По време на заседанието заместник-главният прокурор Ася Петрова припомни, че в изборния ден ще се разследват и анонимни сигнали за нарушения, стига те да са конкретни.