Учениците и „Магията на традицията”
Учениците и „Магията на традицията” / netinfo

Младежки център-Хасково организира ученически конкурс за традиционни народни празници и обичаи, наречен „Магията на традицията". Той ще се проведе в рамките на 48-я Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува".

Празникът цели да засили любовта и стремежа на младите хора към опознаване, съхраняване, възстановяване и популяризиране на традиционните народни празници и обичаи, на нематериалното културно-историческо наследство на нашия народ.
Учениците могат да участват с издирени, възстановени или интерпретирани от тях обичаи и ритуали свързани с традиционната ни култура.
Могат да участват ученици от 1-ви до 12-ти клас.
Индивидуални участници или групи могат да представят своята сценична изява в рамките на 15 минути, съобразно възрастовата група, към която принадлежат:
I група: ученици от 1 до 4 клас
II група: ученици от 5 до 8 клас
III група: ученици от 9 до 12  клас

Заявки за участие с информация за участниците и кратко резюме на обичая ще се приемат до 30 април 2013г. на адрес:
ОП "Младежки център"
бул. България 41, стая 217
Хасково 6300

Оценяването и класирането на участниците ще се извърши от комисия специалисти. Критериите за оценка и класиране са:
-обичаят да има общонационален облик с характерните за съответното селище елементи;
-автентичност и уникалност на представения обичай;
-творчески подход при сценичното представяне.

Награди ще се присъждат за всяка възрастова група поотделно. Ще бъдат отличени и ръководителите, чиито ученици са класирани на първите места. Националният събор „Китна тракия пее и танцува" тази година ще се проведе на 18 май в местността „Кенана". .В събора могат да да участват любителски фолклорни колективи и индивидуални изпълнители. Крайният срок за подаване на заявки за участие е 1 май, а повече информация за това и за регламента на събора ще намерита в интернет страницата на община Хасково.