Варненски журналисти подкрепиха колегата си Борис Митов
Варненски журналисти подкрепиха колегата си Борис Митов / Sofia Photo Agency, архив

Около 15 варненски журналисти се събраха пред сградата на Окръжния съд, за да изразят подкрепата си за своя колега Борис Митов, репортер на електронното издание "Медиапул".

Миналия петък журналистът беше извикан на разпит от прокурори, които поискаха от него да разкрие кой му е предал документи за използване на специални разузнавателни средства, разписани от градския прокурор на София Роман Василев.

Митов отказал да посочи източниците си и последвала заплаха от страна на прокурора, че ще му бъде повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна.

“На мен ми е омръзнало някой да ме предупреждава и да ме съветва по теми, по които съм работила. У нас вече е създаден един вреден навик, че всеки може да ни предупреждава и да ни съветва, в кавички, как да работим, какво да казваме и кога. В един момент се оказва, че от прокуратурата също си позволяват да съветват наш колега. За мен това вече е много притеснително. Абсолютен абсурд е да искаш от един репортер да си издаде източника на информация, и то такава информация“, коментира случая Искра Урумова – кореспондент на Нова телевизия.

Веселина Божинова от Радио Варна сподели, че е искрено учудена от бързата реакция на прокуратурата в случая. Според Веселина Савова от „Vlastta.com” бързата реакция на обвинителите съвсем не е учудваща, но „тяхното нахалство понякога минава граници“.

„Ако от прокуратурата смятат, че това е новата форма, по която могат да въздействат на медии, мисля, че трябва да се откажат своевременно, защото без нас те не могат да направят нищо“, посочи Савова.

„Това, което е най-изненадващо, освен 60-те минути, в които успяват да се сезират прокурорите, е фактът, че хората, които трябва да спазват законите, да ги прилагат и да ги налагат в тази държава, не са наясно каква е действащата нормативна база. Това, че журналистът има пълното право да не си разкрие източника на информация е заложено в едно европейско законодателство, което България е приела много отдавна. Мисля, че е малко странно прокурор да настоява да научи откъде е взет даден документ, при положение, че той би трябвало да е наясно с базовите разпоредби на европейското законодателство“, каза Светлана Ганчева от БНТ.

Красимир Кръстев – фоторепортер на БТА за Варна и региона, заяви пред колегите си, че от много години насам усеща, че журналистите са се превърнали в обслужващ персонал.