8 април - Световен ден на ромите
8 април - Световен ден на ромите / снимка: Sofia Photo Agency

На 8 април се отбелязва Световният ден на ромите. Началото идва с първия Световен ромски конгрес на 8 април 1971 година в Лондон, който събира представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволява на ромите по целия свят да признаят себе си като единна свободна нация, пише БГНЕС.

В София ще се проведе кръглата маса на тема: "Образователната интеграция на ромите днес - предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре". Тя се организира от Министерство на образованието, младежта и науката и Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". В събитието ще участват студенти и средношколци от ромски произход, учители - роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН.

По време на дискусията в София ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност. Акцент ще бъде поставен върху успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети. Форумът е под патронажа на чл. кор. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.