В Софийската Синагога почетоха жертвите на Холокоста
В Софийската Синагога почетоха жертвите на Холокоста / снимка: БГНЕС, архив
В Софийската Синагога почетоха жертвите на Холокоста
63192
В Софийската Синагога почетоха жертвите на Холокоста
  • В Софийската Синагога почетоха жертвите на Холокоста

Церемония по повод на Йом а Шоа - траурен ден в памет на жертвите на Холокоста, се проведе днес в Централната софийска синагога на ул. „Екзарх Йосиф”. Тя се организира от Посолството на Израел, организацията на евреите в България „Шалом” и Централния израелтянски духовен съвет.

С молитва за починалите и запалването на шест свещи в памет на 6-те милиона евреи, жертви на Холокоста беше почетен днешния ден на траур в софийската синагога.

По думите на израелския посланик у нас Шаул Камиса Раз за съжаление и днес сме свидетели на зверства като Холокоста и даде пример с кръвопролитията в Сирия и призова никога повече светът да не допуска това да се повтаря.

„Последствията от войната и Холокоста не могат да бъдат променени. 6-те милиона деца, жени, млади и стари хора, не могат да се върнат. Но убийството и сътрудничеството в убийство трябва да бъде осъдено, издирено и наказано до последния виновник. Но е много важно да помним и разбираме случилото се във всяка държава, общност и организация за всички поколения напред, за да предотвратим възможността такова чудовищно деяние като това на нацистите, една машина за убиване, като часовников механизъм - студена и жестока, решена да постигне окончателното решение да предотвратим това да се случи отново”, каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

След официалната церемония, председателят Държавна агенция „Архиви”, Мартин Иванов откри документалната изложба „Съдбата на българските евреи” .

Йом а Шоа е траурен ден в еврейския религиозен календар, ден на траур в памет на жертвите на Холокоста. На 12 април 1951 г. Кнесета - Парламента на Израел приема резолюция, с която се определя 27-то число на месец Нисан за Ден в памет на жертвите на ШОА - Холокост.

Според спецификата на еврейския календар този ден се отбелязва на различни дати. Тази година Йом а Шоа е на 7 април. На церемонията присъстваха здравният министър проф. Д-р Николай Петров, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и посланикът на Израел у нас н.пр. Шаул Камиса Раз.