Предупреждават за обилни валежи, обявен е оранжев код за 8 области
Предупреждават за обилни валежи, обявен е оранжев код за 8 области / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оранжев и жълт код за очаквани обилни валежи са обявени в различни области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжев код за интензивни валежи ще е в сила за осем области на България - София-област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Габрово. На тези места ще има значителни валежи, с количества между 30 и 50 л/кв. м. В останалата част от страната е обявен код "Жълто" също за очаквани значителни валежи. Очакваните количества са за между 15 и 25 л/кв. м. Само в две области - Видинска и Силистренска, не се очакват опасни метеорологични явления и там кодът е "Зелен".

Относно прогнозите за интензивни валежи директорът на дирекция „Управление на водите " в Министерството на околната среда и водите Асен Личев съобщи за Дарик в петък, че няма риск за големите язовири, които са собственост на общините, тъй като кметовете разполагат с инструмент, с който да определят колко от обема на язовира да освободят и са предупредени.

Нивото на водата в каскадите Доспат - Въча и Доспат е най-критично - между 90 и 95%. Все още обаче има свободен обем. На два пъти от каскада Въча е освобождаван обем. Заради изпускането е покачено нивото на река Марица. Въпреки това, ситуацията е под контрол и няма опасност от преливания.

Под 90% са достигнатите обеми в язовирите Кърджали, Ивайловград и Студен кладенец.

Според Личев рискови остават около 2600 частни и обществени малки язовири, защото отговорност за тях носят собствениците им. От тях зависи да определят колко от обема на язовира трябва да се освободи и дали ще го направят.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg