„Лили Чудото” е любима книга на благоевградските деца
„Лили Чудото” е любима книга на благоевградските деца / Дарик Благоевград
„Лили Чудото” е любима книга на благоевградските деца
63047
„Лили Чудото” е любима книга на благоевградските деца
  • „Лили Чудото” е любима книга на благоевградските деца

Най-четената книга в Детския отдел на Регионалната библиотека "Димитър Талев", извън включената в учебните програми литература, е "Лили Чудото" от Книстер, разказа библиотекарът Соня Иванова.

За предишни поколения Пипи Дългото чорапче на Астрид Линдгрен беше всепризната героиня, сега тя е и изместена от забавната вълшебница Лили Чудото, коментира Иванова.

Детският отдел на благоевградската библиотека разполага с книги на различна тематика- българска художествена литература, западноевропейски, индийски приказки, енциклопедии и други. Повечето от читателите предпочитат приключенските книги. Недостиг на книги обаче има, призна Иванова. Библиотеката разчита основно на дарения.

Регионалната библиотека "Димитър Талев " отбелязва 2 април - Международния ден на детската книга с "Маратон на четенето". Денят се отбелязва като празник на детската книга от 1967 година по инициатива и с решение на Международния съвет за детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал някои от най-обичаните детски произведения за всички времена.

За осма поредна година Българска библиотечно-информационна асоциация организира "Маратон на четенето ", като целта е да стимулира желанието за четене при децата.

Цялото интервю със Соня Иванова, библиотекар в Регионална библиотека "Димитър Талев", чуйте в звуковия файл.

Други новини от Благоевград