Очаква ни хладен и дъждовен април
Очаква ни хладен и дъждовен април / Sofia Photo Agency, архив

Изключително студена и със сняг беше първата седмица на пролетта в Европаи СевернаАмерика. Като причина учени от Колорадо посочват топящите се ледове в Северния ледовит океан. Според тях намаляването на ледовете води до повишаване на температурата в океана, а това променя движението на въздушните течения. Така студеният въздух отАрктика се предвижва далеч на юг, предава БНТ.

Повечето дни на следващия месец, април, ще бъдат мрачни, хладни и дъждовни. Едва през третото десетдневие ще се затопли.

На 1 април се очаква дъжд. Най-голяма вероятност за превалявания ще има в началото на първото десетдневие, както и между 8 и 11 април, 13 - 16 април, около 20 и 23 април.

По-чувствително застудяване ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Има вероятност през периода 11 - 16 април в Предбалкана и по високите полета дъждът да преминава в сняг.

За Цветница, която тази година е на 28 април, се очаква да бъде слънчево. Като цяло през третото десетдневие ще има повече слънчеви часове. В периода 20 - 23 април температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

Най-ниските температури през април ще са между минус 5 и 0, а най-високите - между 21 и 26 градуса.

Последните по-масови пролетни слани се очакват в периода 15 - 20 април.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg