Милошев обеща да се бори за повече пари за образование
Милошев обеща да се бори за повече пари за образование / снимка: БГНЕС, архив
Милошев обеща да се бори за повече пари за образование
62985
Милошев обеща да се бори за повече пари за образование
  • Милошев обеща да се бори за повече пари за образование

За 50 млн. повече средства за наука и образование настояват националните синдикати. Според председателя на Синдиката по висше образование и наука към КНСБ Лиляна Вълчева не по-малко от 4,2% от брутния вътрешен продукт трябва да се предвидят в бюджетната рамка за 2014 година. 693 лева е базовият норматив за годишната издръжка на един студент в най-масовите специалности за бюджета за 2013, обяви още Вълчева. По думите и с допълнителните 50 млн. лева тези пари ще станат 1108 лева.

Според Лиляна Вълчева най-голяма необходимост от допълнителните пари има в специалностите по педагогика. По думите на Вълчева не е редно за един студент да се дават 693 лева, а парите за средно образование да са двойно - 1245 лева на ученик годишно.

„Общо около 67 милиона лева, като сме готови да направим още веднъж редуциране на специалностите, съобразно постановление 121 за рейтинговата система и да намерим на първо време най-крещящите нужди на системата. Готови сме да водим разговори за въпросните 49,6 милиона лева. Най-нуждаещи се са тези в областта на педагогиката и някак си не върви обучението на един бъдещ учител да бъде с по-малко средства, отколкото обучението на сегашния ученик", уточни Вълчева.

Образователният министър Николай Милошев обяви, че ще предложи на Министерски съвет идеята за повече пари за образование, но заяви, че е малко вероятно това да стане по времето на служебния кабинет.

„За тази година не можем да говорим, но съм сигурен, че и с 50 милиона за другата година, такава крупна сума за другата година, няма как да се увеличи изведнъж. Има много неща, които трябва да се поогледат. Този базов от 1 трябва да отиде на 1,6 - мисля, че никой не се съмнява. Първо, трябва да огледаме нещата къде са. Трябва ли да има, примерно, такива, които да са с коефициент 1,6 и такива, които да са с 13", добави Милошев.

Според синдикатите ако средствата за образование се увеличат, това може да доведе и до намаляване на студентските такси.