Студенти се разграничиха от студентите на Стоичков
Студенти се разграничиха от студентите на Стоичков / снимка: БГНЕС

Студенти се оплакаха, че са искали да присъстват на срещата този уикенд, в който други студенти поискаха и Христо Стоичков стана тяхно лице на протеста, но не са били информирани и допуснати. Те предупредиха за опит за подмяна.

Правителството, което си отиде, в момента прави неистови опити да замени гласа на протеста и водена от изпитаната си политика на подмяна да подмени протестиращите, каза Антон Димитров, представител на граждански форум „Промяна”. Той изброи няколко такива опита за подмяна - първият с окървавения Орлов мост през февруари, след което правителството на Борисов си отиде с „основата идея да запазят част от рейтинга, който имаха”. В момента в ход е друг план, според него - план клин, с който се вкарали провокатори на сбирките на протестиращите.

Димитър Тодоров, който е от Техническия университет каза, че търсят отговори и каза, че застават зад гневното писмо на студентите от преди дни с мнението в него за Национално представителство на студентските съвети (НПСС). В него се заявява, че не желаят студентската общност да бъде свързана с тази организация. Писмото е вкарано под формата на петиция в Интернет и зад него има близо 400 подписа на студенти за два дни, съобщава БГНЕС.

Тодоров отправи няколко въпроса за мероприятието от събота, с което Стоичков бе избран за лице на студентите: Защо за лице на студентите бе избран човек, който по никакъв начин не е обвързан с академичната дейност? Защо не бяха информирани самите студенти? Защо това мероприятие бе оповестено по-малко от три часа преди неговото начало? Той посочи, че на събитието се влизало само с предварително раздадени пропуски за определени хора. „Защото може би знаят, че това не е истинският глас на студентите, а това са задните и меркантилни цели и амбиции на НПСС, което злоупотребява с правата, които са им гласувани”, заяви Тодоров.

Студентите посочиха, че нямат нищо против личността на Христо Стоичков, но не мислят, че той е най-подходящ за лице на академичната общност.