Готвят преасфалтиране на Брегалница и част от Аспаруховия мост
Готвят преасфалтиране на Брегалница и част от Аспаруховия мост / Дарик Варна

Намерениe след около месец да стартира пълното преасфалтиране на улица „Брегалница" изказа пред Дарик шефът на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване" инж. Стоян Димитров.

Към момента се прави оглед на мястото и се обмислят варианти как да бъде пренасочено движението, тъй като това е един от най-натоварените участъци за връзка между булевардите " Левски" и „Цар Освободител". На "Брегалница се намира и Спешният център.

Липсата на достатъчно средства не позволява да се откликне на всички жалби и искания на варненци и се налага да се работи приоритетно, какъвто е случаят с „Брегалница", обясни инж. Димитров. Той допълни, че пътят Галата - Ракитника също ще бъде рехабилитиран с предвидените за целта 150 хил. лева. Изготвени са и възлагателни писма за работа върху около 1200 кв. м. от началото на Аспаруховия мост, посочи шефът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

След последните обилни валежи бе изискано от районните кметства да изготвят списъци с нуждаещите се от ремонт улици. В момента се изисква актуализиране на информацията. Средствата за тях ще бъдат разпределени, след като стане ясно колко пари остават след приключване на рехабилитацията на булевардите „Владислав Варненчик" и „Сливница'.

Работата по „Владислав" вече тече. Тя стартира малко след посещението на доскорошния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, която обяви отпускането на 5 млн. лева за целта. Очакванията са ремонтната дейност да приключи до края на май или началото на юни, посочи инж. Димитров.

Преасфалтирането само по себе си не е достатъчно и е необхдоимо да се извършат допълнителни дейности, за които ще бъдат използвани средства от местната хазна, каза още общинският началник. Той обясни, че за да се постигне един завършен вид, ще бъде подменена тротоарната настилка по булеварда в участъка между бул. „Съборни" и ул.„Отец Паисий", ще бъдат премахнати счупени парапети, излишни колчета, ще бъде направена подходяща маркировка, ще се положат грижи за уличното осветление и за озеленяването в района.

Напълно преасфалтиран предстои да бъде и бул. „Сливница" от бул „Ян Хунияди" до ул. „Александър Рачински". Рехабилитацията ще се извърши изцяло с общински средства. За целта са предвидени 6.5 млн. лв. Очаква се до края на седмицата да бъдат връчени възлагателните писма на фирмите изпълнители. Не в този срок обаче ще започне ремонтната дейност, уточни инж. Димитров. Той поясни, че нещата трябва да се съобразят с бул.„Владислав Варненчик", за да не се допусне затваряне на две главни пътни артерии. Очакванията са работата по „Сливница" да започне най-рано през май.

И за двата булеварда ще бъде използван полимерно модифициран асфалтов битум, който придава устойчивост на асфалтовите смеси при пластична деформация. Той е с много добри показатели и за разлика от обикновения асфалт се влияе много по-малко от високите температури.

За да се избегне скорошна поява на пукнатини и дупки, ще се цели постигане на максимално сцепление между двете платна, което да ограничи появата на невидими фуги, посочи специалистът.

Инж. Димитров не се ангажира с конкретен срок, в който трябва да приключи ремонтът на "Сливница", но заяви, че за туристическия сезон двата булеварда трябва да бъдат завършени.

Само кърпежи ще бъдат правени по бул. „Трети март". Причината е, че няма достатъчно средства за цялостен ремонт. Необходимите средства са над 10 млн. лева. Те са нужни не само за преасфалтиране, а и за полагане на стабилна основа и подсигуряване на проводите и кабелите, които минават под земята, каза още инж. Димитров.