Българи зад граница: Вотът през май ще е нелегитимен, чакаме президентът да сезира КС
Българи зад граница: Вотът през май ще е нелегитимен, чакаме президентът да сезира КС / снимка: Sofia Photo Agency
Българи зад граница: Вотът през май ще е нелегитимен, чакаме президентът да сезира КС
62853
Българи зад граница: Вотът през май ще е нелегитимен, чакаме президентът да сезира КС
  • Българи зад граница: Вотът през май ще е нелегитимен, чакаме президентът да сезира КС

В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев българи, живеещи зад граница, обявяват предстоящите избори за нелегитимни и противоконституционни. Наши сънародници от инициативата "АБГ - Асоциация на българските групи" очакват от държавния глава да сезира Конституционния съд, заради текстове в Изборния кодекс и в самата Конституция, които според тях дискриминират българите зад граница и ограничават активните и пасивните им избирателни права.

Във Фейсбук има петиция, където се събират подписи под протестното отворено писмо до президента. За пореден път сънародници настояват за отделен избирателен район "чужбина", за идентични бюлетини в България и зад граница, като искат изборните секции извън страната да бъдат откривани на база на преброяване на българите от съответните дипломатически мисии.

В интервю за предаването на Дарик "Междуредие" един от авторите на писмото до президента Велка Йордан-Йонкманс коментира, че изборите през май няма да отразят нито реалния вот на българите зад граница, нито тяхното желание да имат политическо представителство. Това според българската, която живее в Германия, ще се отрази на избирателната активност зад граница, която намалявала с всеки следващ вот.

Велка Йордан-Йонкманс: Много пъти, когато писахме това писмо, ние сменяхме адресата и не знаехме към кого да се обърнем. В крайна сметка решихме, че господин Плевнелиев като президент има правомощие по член 150 от Конституцията на Република България, по член 17 от правилника на организацията на Конституционния съд да се обърне с инициатива към Конституционния съд. Инициативата е подбудена от български граждани за промяна на конституционните правила или на Конституцията.

На какво все пак разчитате, защото до изборите няма да стигне времето, убедена съм, дори да е активен президентът, да се случи решение на Конституционния съд.

Тези, които написахме това писмо, живеем от дълги години в една демокрация и не може да не прави впечатление, че в Германия всеки обикновен гражданин може да се обърне директно към Конституционния съд и да поиска промяна на член от Конституцията, който ограничава неговите права. В България това не е възможно. В България е възможно само определени институции да се обърнат към Конституционния съд за промяна на закони, които противоречат на Конституцията. Затова ние използваме тази правна мярка да се обърнем към президента, който от свое име да защити нашите интереси като български граждани.

Дори ако това се случи едва след изборите?

Дори и да се случи след изборите, но това трябва да се случи. Ние го правим сега, преди изборите, просто да остане като факт, че български граждани дори и преди изборите са установили, че член от Изборния кодекс, самата уредба на изборите противоречат на Конституцията. Става въпрос за правната равнопоставеност на всички български граждани и дискриминацията на българските граждани, живеещи извън страната.

Неведнъж сте защитавали и отстоявали искането си да има отделен избирателен район за българите, които живеят зад граница. Не бяхте чути, този парламент не направи такава корекция - означава ли според Вас, че този вот няма да бъде легитимен, че няма да отрази адекватно волята на хората, които живеят зад граница?

Да, ние всъщност обявяваме предстоящите парламентарни избори за нелегитимни и противоконституционни. По реда, по който са замислени и по реда, по който ще се произведат, няма да отразят нито желанието на българите, живеещи в чужбина, нито ще отразят реалния вот, защото ние нямаме район. Просто не знам откъде да започна, защото разликите са огромни. Да погледнем само бюлетините, които ние попълваме. В България всички получават бюлетина, в която са посочени партиите, които са регистрирани и които участват в изборите. Всеки български гражданин, който е в страната, трябва да отбележи своята партия с x, а тук получаваме една бюлетина, в която няма посочени нито партии, нито кандидати. Няма посочени, ние трябва саморъчно да си ги попълним. Това е просто невероятно, помислих си, че е някаква шега. Над 2 милиона българи в чужбина нямат право да посочат свой кандидат, защото ние нямаме избирателен район.

Това ще се отрази ли на активността, ще демотивира ли българите зад граница да гласуват?

Естествено. Първо, ние нямаме никаква информация. Второ, ние трябва сами да се регистрираме в консулските отдели в България. Нещата са обратно, избирателите се уведомяват и могат да направят своя избор. А при нас е точно обратното - ние трябва да се регистрираме активно.

За да се открие секция...

След това трябва да пътуваме стотици километри, за да достигнем тази секция. Нямаме никаква информация за кандидатите. Конституцията постановява, че българските граждани, независимо къде се намират, имат равни права и това гарантира нашата равнопоставеност, на всички български граждани. Оттам идва дискриминацията на българите, които живеят в чужбина. Затова планираните парламентарни избори са нелегитимни и противоконституционни.

Няма да има активност, да, това е вярно. Активността намалява от избор на избор. Няма да има активност, това е моята прогноза, ще се радвам, ако се лъжа.

Доколко и как събитията в България оттекват сред общностите ни зад граница? Вие имате специално за Германия по-детайлен поглед.

В чужбина се следят много оживено събитията в България и се обсъждат. Ние с цялото си сърце сме в родината си, милеем по всичко, което става там и сме изпълнени с надежда, че нещата в България все пак по някакъв начин ще се преобърнат към по-добро. От Асоциацията за българските сдружения организирахме демонстрации в много от големите градове на Европа, изразихме нашата солидарност с българския народ, с неговата болка по настоящата ситуация - политическа и икономическа.

Има ли обаче опасност според Вас тази гражданска обществена енергия отново да бъде излъгана или пък яхната от политиците, употребена?

Да, такова явление се наблюдава навсякъде, за съжаление. Както следим от пресата, телевизията, в България стават такива неща, тук при нас също стават за съжаление. Но това смятам, че е нормално, не трябва да се обезкуражаваме, a да вярваме, че нещата ще се подобрят. Тази положителна енергия, която беше показана от българския народ, че е един достоен народ, който може да изкаже своето мнение и своите стремежи. За много от нещата стремежът е да се премълчат, да се подметат под килима, но ние сме убедени, че държавният глава, президентът на Република България, тъй като той ще остане на своя пост след това временно правителство и със следващото правителство, той е длъжен да уважи нашите искания като български граждани и да внесе тази инициатива в Конституционния съд.