Борим изборните манипулации с ротация в полицията по време на вота
Борим изборните манипулации с ротация в полицията по време на вота / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борим изборните манипулации с ротация в полицията по време на вота
62815
Борим изборните манипулации с ротация в полицията по време на вота
  • Борим изборните манипулации с ротация в полицията по време на вота

Да има ротация в полицейските сили за изборната кампания - това предложи на полицейските шефове премиерът Марин Райков по време на семинар в Хисаря, посветен на борбата с купуване на гласове. По думите на Марин Райков тази ротация ще успокои определена част от гражданството, подозираща определени полицаи в пристрастност.

„Възложил съм на министър Първанова да прецени какви са възможностите да пристъпим към една ротация в рамките на полицейските сили, не говорим за ръководствата, по начин, който да успокои тази част от гражданството, която е склонна неоснователно да подозира, че определени полицаи биха били склонни да бъдат по-малко безпристрастни, отколко други. Обърнах се и с една препоръка, шефовете на РДВР да комуникират много активно с районните избирателни комисии, да потърсят контакт с всички, които имат отношение към изборния процес. Да се опитат съвместно с тях да идентифицират тези среди, които биха били склонни да се занимават с търговия с гласове", добави още премиерът.

Марин Райков посъветва полицейските началници да приемат укорите към тях като „кал върху ботушите".

Служебният премиер увери, че няма да допусне намеса в работата на МВР, а политически чистки не би препоръчал: „Повече от ясно е, че когато става дума за една деполитизирана по закон система, всякакви поръчки отвън, по политически мотиви, да се взимат главите на този или на онзи, не могат да бъдат приемани по друг начин освен като опит за намеса в работата на тази деполитизирана система. Политически чистки в МВР аз лично не бих препоръчал, както и в която и да е друга деполитизирана система. Тези времена са безвъзвратно отминали. Разбира се, че ако има ясни подадки и доказателства за нарушения, в такъв случай ние не можем да не вземем ясни мерки. При отсъствие на подадки, при отсъствие на доказателства, подобна намеса в работата на МВР отвън, политически мотивирана намеса, аз не мога да подкрепя".