Над 300 казанлъчани залесиха Тюлбето
Над 300 казанлъчани залесиха Тюлбето / Община Казанлък

Над 300 души се включиха в мащабната кампания на Община Казанлък по залесяване на парк „Тюлбето".

Залесяването е върху площите, които бяха опожарени през лятото на 2012 година. Община Казанлък осигури 1500 дръвчета - кедър и синя доглазка от иглолистните видове, явор, ясен, офика, див рожков и червен американски дъб от широколистните растителни видове. Върху 10 декара площ за по-малко от два часа дръвчетата бяха засадени.

В кампанията участваха кметът Галина Стоянова, заместник-кметовете Лилия Цонкова и Петър Косев, секретарят Ваня Иванова, главният архитект Ивелин Недялков.

Теренът бе предварително подготвен от служители на общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата" с ВрИД Николай Чалъков. Дръвчета са от разсадниците на Държавно горско стопанско - Казанлък с директор Иван Славов, който заедно със своите заместници и служители на предприятието също се включи в залесяването днес. Червеният американски дъб е от разсадника на Горско стопанство „Мазалат" - Павел баня.

Първият кът за отдих с масички и пейки, изработени от дървесния материал, получен от опожарените дървета, бе монтиран вчера заедно с детска люлка. Идеята е в парк „Тюлбето" да се оформят няколко къта за отдих с маси, пейки, алеи за разходка, барбекю, спортни и детски съоръжения. Проектът, разработен от ландшафтен арх. Станислав Пеев, вече се изпълнява и за настъпващото топло време казанлъчани ще имат чудесната възможност да отдъхват в обновения парк, от който се открива прекрасна панорамна гледка към Казанлък и Долината.

На 23 и 24 март залесяването продължава от служители на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата". Всички граждани, които имат желание да засадят дръвчета на парк „Тюлбето" през тези дни, ще бъдат посрещнати от служители на предприятието от 9 часа на „Стрелбището", над „Козела", където ще им бъдат раздадени дръвчета и инструменти.