Музей на съвременното и модерното изкуство откриват във В. Търново
Музей на съвременното и модерното изкуство откриват във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Музей на съвременното и модерното изкуство ще бъде открит тази вечер във В. Търново. Той се намира на ул. „Иван Вазов", където допреди няколко години се помещаваше Националният музей на архитектурата. В първата експозиция, която ще бъде открита от 18,00 часа, ще бъдат показани около 60 картини на автори от 35 страни.

Изложбата включва живописни платна и графики, всички притежание на галерия „Паневи". Тримата художници - Иваничка, Христо и Габриел са събирали огромната си колекция в продължение на 15 години и по време на двата международни пленера, които те организират - единият в Русалка, а другият - в Дряново.

Картините, които са подбрали да покажат, са само половината от тези, които притежава галерия "Паневи". Посетителите ще видят творби на световноизвестни художници. Някои от тях живеят в САЩ и са в топ 10 на авторите по популярност там. Бразилката Силвия Полото например е сред класиците на съвременното модерно изкуство. Тя живее в Сан Франциско, където е сред най-продаваните автори.

Семейство Паневи са избрали да покажат работи на Сурая ал Балсами от Кувейт, на китаеца Кау Хуе Кай, който участва с огромно платно на Царевец, на Хюсеин ал Бахами от Ирак, на Идхаб Бисмарк от Египет. Трима са българите, които присъстват с по една работа в голямата експозиция. Това са Димитър Казаков - Нерон, Васил Стоилов и Ради Радев, който живее в Гърция.

Повечето картини са подарени от художниците и са събирани на разменни начала. Някои от платната обаче са оставени на консигнация, така че те се продават. В една от залите на музея са изложени картини и на Христо, Иваничка и Габриел Паневи. Тримата показват около 40 свои работи.

Собственик на Музея за модерно и съвременно изкуство е Деян Маринов. Неговата идея е на определен период от време експозицията да бъде обновявана, а след лятото колекциите ще бъдат подменяни още по-често. Търновци ще могат да видят и изложби на отделни автори.

До месец в музея ще заработи и Център за изкуство, в който ще има две групи по рисуване - за деца и за възрастни, за които изобразителното изкуство е хоби. Групата ще бъде с не повече от 14 деца, за които в момента се подготвя зала. Иваничка Панева и Адриана Иванова ще работят с малките художници и с порасналите почитатели на изобразителното изкуство.

В музея ще се провеждат камерни концерти, премиери на книги, театрални представления. Първият от поредицата моноспектакли вече е почти уговорен и той ще бъде на актрисата Мария Статулова, която доскоро участва в сериала „Седем часа разлика".