Мъж се самозапали пред президентството, има опасност за живота му
Мъж се самозапали пред президентството, има опасност за живота му / снимка: Sofia Photo Agency
Мъж се самозапали пред президентството
62490
Мъж се самозапали пред президентството
Димитър Панев за състоянието на самозапалилия се мъж
  • Мъж се самозапали пред президентството
  • Димитър Панев за състоянието на самозапалилия се мъж

51-годишен мъж се самозапали пред президентството. Мъжът е настанен в „Пирогов" с опасност за живота.

Инцидентът е станал около 13.30 часа. 51-годишният ковач на желязо Димитър Димитров седял на фонтана пред сградата на президентството. По разкази на очевидци той е бил спокоен и видимо не е демонстрирал намеренията си. В един момент мъжът пламнал, разказват свидетели на инцидента. По това време в района освен гвардейците, са се намирали и служители на НСО, които са успели да реагират бързо и да потушат пламъците с пожарогасител от служебния им автомобил.

Свидетел на инцидента неволно се оказал и един от активните протестиращи от последните месеци Вихрен Михайлов. „Както си е седял на парапета, пламнал и е започнал да се търкаля, явно от болката. Аз дойдох, когато го качваха в линейката. Това беше около 13.45 часа някъде", добави Михайлов. Той обясни, че не познава пострадалия човек. Един от служителите на полицията заяви, че към момента няма данни мъжът да е част от протестиращите.

Димитър е с 25 процента обгаряния по главата, гърдите и шията. При постъпването си в „Пирогов" Димитров е бил в съзнание и дори се оплакал от болките си, обясни проф. Огнян Хаджийски, координатор на Специализирания комплекс по изгаряне и пластична хирургия в болницата. Лекарят добави, че състоянието на мъжа се утежнява и от това, че той е вдишал токсичните газове и пушеците.

„Преди 15 дни пациентът е претърпял инфаркт, лекуван е в Трета градска болница, с високо кръвно налягане. Всичките тези неща утежняват прогнозата по отношение на живота му", добави още д-р Огнян Хаджийски.

Въпреки тежкото състояние на пострадалия лекарите са категорични, че шансът той да оцелее е голям.

Непосредствено до фонтана на президенството остана обгорялата връхна дреха, с която е бил облечен Димитър Димитров, бутилка от водка, която вероятно е съдържала запалима течност, както и негови визитни картички и няколко бележки. Все още не е ясно дали в тях той е посочил причините, поради които се е самозапалил.

За момента има информация, че Димитър Димитров е от дупнишкото село Крайници и има ковачница. Баща му, който живее там, разбрал за смъртта на сина си от медиите.

От СДВР уточниха още, че пострадалият няма криминални регистрации.

Това е четвъртият случай на самозапалване от началото на годината.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. „България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

Пламен Горанов се самозапали пред Община Варна на 20 февруари. 36-годишният мъж отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: „Оставка на Кирил Йорданов и на всички съветници до 5 часа на 20 февруари". Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали пред сградата на общината. Той почина на 3 март, а 6 март беше обявен за ден на национален траур в негова памет.

На 26 февруари в община Раднево в знак на протест се самозапали 53-годишният Венцислав Асенов Василев. 12 дни лекарите от Клиниката по изгаряния се бориха за живота на пострадалия, който имаше дълбоки изгаряния. Венцислав почина на 10 март.

Мъж се самозапали пред президентството има опасност за живота му
netinfo