Служебният премиер похвали Борисов, представи кабинета, но не каза и дума за бизнеса
Служебният премиер похвали Борисов, представи кабинета, но не каза и дума за бизнеса / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марин Райков
62477
Марин Райков
  • Марин Райков

Служебният премиер Марин Райков заяви, че като ръководител на надпартиен кабинет ще следва приемствеността във всички области, получили развитие по времето на кабинета „Борисов".

Райков посочи, че ще работи за провеждането на честни парламентарни избори и във връзка с това ще проведе консултации с ръководствата на всички парламентарно представени партии.

По време на 20-минутната си първа реч като служебен премиер Марин Райков не спомена нито дума за подхода на новото правителство към бизнеса у нас.

С действията си Бойко Борисов показа, че е един силен, а не силов политик, каза още Райков. Показахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа, обърна се служебният премиер към Борисов.

„Ние ще стъпим върху приетите с Ваше мнозинство в Народното събрание закони, които дадоха възможност да направим първата крачка в обуздаването на цената на тока. Вие знаете, че ние няма да имаме възможността да предлагаме законопроекти в Народното събрание, с което да разполагаме с подкрепа. Това е очевидно. Ние няма да разполагаме и с бюджет, който сме предложили. Ние ще изпълняваме бюджета, който вече е разписан. В приетия с Ваше мнозинство бюджет, господин Борисов, в него ние ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която със сигурност няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде поне начален отговор на очакванията на хората от най-уязвимите категории", подчерта Райков.

Искам да благодаря на министрите от старото правителство за това, което направиха. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме. Затова Господ праща изпитанията, за да могат хората да се поучат от грешките, каза бившият премиер Бойко Борисов по време на церемонията.

Той пожела успех на новия кабинет и предупреди Райков да не обръща внимание на това, което ще говорят политическите партии.

Ние можеше да управляваме още 2 месеца и нямаше да има това изпитание, но напрежението на улицата щеше да е огромно. Затова ние няма да ви критикуваме, защото сдадохме властта с месец и половина по-рано, добави Борисов.

Изобщо не обръщайте внимание на това, което ще кажат БСП и ДПС, защото те дезертираха. Ние на следващото поколение сме оставили само модерна инфраструктура и необратими процеси там. Правете това, което считате за правилно, за мъдро, това което можете да направите. А тези, които говорят за национализация, за разтрогване на договори, ще поставят държавата в такава изолация, че нови хора ще напускат България и нищо добро не ни чака, допълни Борисов.

Държа да кажа, че ние можем да управляваме и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората.

- Марин Райков

Служебният премиер каза, че е помолил президента Плевнелиев да му остави привилегията той сам да представи екипа си: „Още в самото начало държа да кажа, че този екип ще бъде, надявам се, работлив, а не бъбрив. Той ще има комуникационна култура с вас, медиите, но той трябва да бъде оставен да работи. Аз много разчитам на вас, много разчитам на вашата подкрепа, много разчитам на вашата независимост, както от властта, така и от други източници. Държа да кажа, че ние можем да управляваме и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората. Вие, медиите, сте това, което една нация говори сама на себе си. Ако вие не ни помогнете да мобилизираме българския народ и излизане от този нелек момент, страхувам се, че това може да направи задачата ни още по-сложна.

Служебният премиер похвали Борисов представи кабинета но не каза и дума за бизнеса
netinfo

Марин Райков представи членовете на служебното правителство по време на церемонията.

Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева е била част е от президентската администрация. Нейната професионална биография минава през държавната администрация. Захариева има изключителна експертиза в областта на регионалното развитие, обясни Райков.

Деяна Костадинова е министърът на труда и социалната политика. Нейната кандидатура беше най-високо оценена от най-добрите експерти в областта на социалната политика, добави премиерът.

Илиана Цанова е министърът по управление на средствата от ЕС. Според Райков тази тема заслужава отделни разговори и становища. Европейските средства са уникален инструмент за подкрепа на икономическия растеж. Цанова пристига от Лондон, където работи по тези теми в ЕБВР.

Вътрешният министър Петя Първанова има излъчване на интелигентен и идеологичен човек, но в никакъв случай не е човек, който може да бъде подценен. Тя е първата жена, която получава този уникален професионален шанс в МВР, добави Райков.

Правосъдният министър Драгомир Йорданов пък ще трябва да съчетава баланса между изпълнителната и съдебната власт.

Земеделският министър Иван Станков е уважаван от всички, затова именно на него възлагаме този изключително труден и важен за България и ЕС ресор, към който в този момент са обърнати очите на мнозина. Българите сме призвани именно в областта на земеделието да реализираме този потенциал. Имаме много работа, за три месеца тази работа не може да бъде свършена, но можем да стъпим на едни много добри релси.

Калин Христов е министърът на финансите. Това е, човекът, който ще бъде винаги до мен. Ключова фигура в правителството, на която разчитаме, каза още Райков. Той подчерта, че финансовата стабилност остава приоритет и правителството няма да предприема авантюри. Няма да създадем предпоставки за риск, всяка авантюра ще бъде платена от най-уязвимите, добави служебният премиер.

Кристиан Кръстев е министърът на транспорта, който още в млада възраст успява да вземе ключови позиции в областта, в която работи.

Образователният министър Николай Милошев е изключително уважаван представител на академичната ни общност, ще отговаря за нещо изключително важно за бъдещето на нацията - устойчивостта и развитието на образованието. Време е да спрем да правим революции в образованието, призова Райков.

Николай Петров, министърът на здравеопазването, е уважаван представител на съсловието. Лекарят на годината е логичен избор за този пост.

Петър Стойчев става министър на физическото възпитание и спорта, той ще ни окуражава, обясни Райков.

Роман Василев е министърът за развитието на електронното правителство. Ако някой смята, че от понеделник ще имаме електронно правителство, не е така. Това е изключително тежка задача, като за нас е важно да ускорим този процес, добави служебният премиер.

Райков определи Владимир Пенев - министърът на културата, като героичен образ не само на малкия екран. Той е най-добрият за този пост заради своя висок интелект, допълни премиерът.

Екоминистърът Юлиан Попов идва от Лондон, като опитът и експертизата му се простират далеч извън пределите на тясната специалност на това министерство. Той ще търси специфичния баланс между развитието и грижата за околната среда, допълни Марин Райков.

Служебният премиер похвали Борисов представи кабинета но не каза и дума за бизнеса
netinfo