Стефан Воденичаров се връща в БАН
Стефан Воденичаров се връща в БАН / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стефан Воденичаров се връща в БАН
62447
Стефан Воденичаров се връща в БАН
  • Стефан Воденичаров се връща в БАН

Министърът на образованието, младежта и науката в оставка Стефан Воденичаров отрече появилите се слухове, че ще остане на поста и в служебното правителство. Той заяви, че от утре се връща в Българската академия на науките (БАН) като неин председател: „Няма да има промяна в моето състояние като председател на БАН. Връщам се в академията още утре сутринта".

Академик Стефан Воденичаров обяви още, че двама професори ще влязат в служебния кабинет.

Зам. образователният министър Милена Дамянова също уточни, че е депозирала оставката си и няма да бъде част от служебния кабинет: „Депозирала съм оставката си до премиера Борисов. Така че се надявам тя да бъде приета и подписана. Смятам, че наистина така е достойно".

Ръководството на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) даде отчет за дейността си през последните четири години.

Образователният министър в оставка академик Стефан Воденичаров посочи, че нещата във Фонд научни изследвания са се успокоили. По думите му нови рецензенти ще разглеждат проектите, получили финансиране от Фонда. Ако се констатират нарушения по съдебен път, ще има връщане на пари, посочи още Воденичаров: „Успокоиха се нещата, има ръководство, има изпълнителен съвет, колегите работят. Парите за следващия конкурс са налични".

119 са закритите училища по време на мандата на ГЕРБ, отчете Дамянова. По думите й това е напредък, защото в периода 2005-2009 година закритите учебни заведения са 563. По време на управлението на ГЕРБ е завършил строежът на 3 училища, 1 е новопостроеното, сочи още докладът.

4761 е броят на децата, отпаднали от училище от началото на мандата, добави заместник-министърът в оставка Милена Дамянова. По думите й ако ГЕРБ спечели втори мандат, трябва да се работи за окончателното приемане на Закона за училищното и предучилищно образование.