Създават кухня-майка за детските градини в Търговище
Създават кухня-майка за детските градини в Търговище / Борислав Курдов
Създават кухня-майка за детските градини в Търговище
62409
Създават кухня-майка за детските градини в Търговище
  • Създават кухня-майка за детските градини в Търговище

„Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте..." Всички знаем тази песничка - пели сме я като деца, сега я пеят нашите деца и  внуци. С какво се хранят в днешно време те е въпрос на голяма дискусия. Но хубавото е, че през тази година общинското ръководство в Търговище хвърля сили и средства в едно добро начинание.

Става дума за идеята да бъде изградена кухня-майка, която да обслужва всички детски градини в Търговище. „Ще вложим сериозна сума за създаването на кухня, която да бъде с най-съвременно оборудване, ще купим нови транспортни средства, ще направим каквото е необходимо. Другото хубаво е, че в детските градини ще могат да бъдат назначени допълнително бройки педагози, с което пък ще се съкрати времето, в което забавачките са затворени през лятото, а децата биват местени от една в друга", каза кметът Красимир Мирев.

С подробности около създаването на кухнята-майка ни запозна заместник-кметът Деян Дечев. Тя ще бъде разположена в Четвърто основно училище , което е с най-нова сграда като кухненски блок, обособен самостоятелно. Направени са вече консултации с технически специалисти и с Агенцията по храните, чието становище е положително. „Тук имаме възможност за създаването на кухня със съвременно оборудване, възможност да не се пресичат потоците на готовата храна и на мръсните съдове", допълни Дечев.

Според него, в бюджета на общината са заделени 220 000 лв., като средствата са по капиталовата програма и включват и закупуването на транспортните средства. В момента се правят последните технически проучвания, както и съгласуване с Агенцията по храните, след което ще бъде пусната обществена поръчка за проектиране, изпълнение и монтаж.

Създават кухня-майка за детските градини в Търговище
netinfo
На първо време в кухнята майка ще бъдат назначени 11 души плюс трима шофьори. Ще бъдат закупени три специализирани автомобила , отново чрез обществена поръчка, като изискването за тях е да бъдат закрити, да бъдат изцяло метални отвътре, а от своя страна общината ще монтира допълнително съответните стелажи и оборудване. Храната ще се транспортира в специални термофорни казани и тави с капаци. Самата кухня ще бъде оборудвана с газови и електрически конвектомати, ще бъде монтирана мощна аспирационна система. Според Дечев, ще бъде закупено и монтирано допълнително асансьорно устройство, с което готовата храна ще се смъква до колите и така няма да се пресича с потока на входящите продукти.

Другата новост, до която ще доведе създаването на кухнята-майка, е че на мястото на освободени кухненски персонал ще могат да бъдат назначени по един допълнителен преподавател в детските градини. „Знаете, че отпуските на педагогическия състав са доста големи като времетраене и това винаги досега е налагало прекъсване на работата на детските градини от един до два месеца през лятото. Стремежът ни е да съкратим това време до 15 дни, които да служат за профилактика - почистване, опресняване, евентуални текущи ремонти на сградния фонд на градините. Така ще отговорим и на желанието на много от родителите да не се налага преместването на децата от една градина в друга", каза Дечев.

От забавачниците ще бъдат освободени 18 души, като част от тях ще бъдат преназначени в кухнята-майка. От приготвяната храна в нея ще се ползват 1 400-1 500 деца възпитаници на 10-те детски градини в града. Според заместник-кмета, така по-безпроблемно ще бъде вместването в рамките на 2 лв. храноден.

Кухнята-майка ще има голям капацитет. От общинското ръководство очакват да излезе наредбата за детските ясли и тази за хранене на деца до 3-годишна възраст. Ако те позволяват, е твърде вероятно храната за възпитаниците на детските ясли в града и за ползващите Детска млечна кухня, също да се приготвя там. Според Дечев, това е добре, защото се канализира процесът на доставка на качествени продукти, което е най-важното. Така всички деца ще се хранят съгласно изискванията, които диетолозите е наредбата изискват и допускат. „Вече е в ход обществената поръчка за доставчици, като ние сме заложили много високи изисквания, относно качеството на продуктите", допълни Дечев.

Годишно бюджетът на общината осигурява около 450 000 лв. допълнително извън таксите на родителите, с които се подпомага издръжката на детските градини.

Кухнята-майка ще бъде поверена на общинското мероприятие „Ученическо и столово хранене" . Според зам.-кмета, последните години са доказали, че за да бъде защитен общественият интерес, то по-добре е администрацията да се ориентира изцяло към възлагане на работа на вътрешни нетърговски дружества, защото имане биха се получи пробиви и не може да се търси отговорност.

„Трябва да сме наясно, че това е експеримент и то много сериозен. Направили сме си сметката за цялата отговорност, който поемаме. Защото 1200-1300 храни на ден да излизат и то в три яденета, това е много сериозен ангажимент. Но се надяваме с работа, с отговорност и с внимание да постигнем желаните резултати", каза още Дечев.

Потърсихме мнението на родители и на директори на детските заведение по темата. Повечето от директорите одобряват идеята, надявайки се , че това ще доведе до сериозни икономии от и без това малкия бюджет. Записахме мнението на Милка Николова, директор на ОДЗ „Пчелица": „Надаваме се, че с кухнята-майка нещата за нас и за децата ще бъдат по-добре. От една страна, заради това че ще се спестят пари от електричество. А със спестените ще можем да подобрим материалната си база. Мисля, че и храната ще се подобри и като качество, и като здравословност. Добра е и идеята да ни бъде позволено да назначим още един педагог, защото сега, след като подадем графиците за отпуските, не можем да ги изпълним цялостно , защото нямаме средства за назначаване на заместници".

Други директори обаче, са притеснени от качеството на храната - дали ще бъде топла, дали ще бъде вкусна, дали ще идва навреме.

Родителите споделиха, че най-много се радват за по-малкото време на затваряне на детските заведения през лятото. При една ваканция от месец и половина-два и връщането в старата детска градина, на децата им е нужен период на адаптация. Други пък са загрижени заради това, че ще се наложи част от персонала да остане без работа.

Дано всичко това се случи така, както е планирано. Идеята е добра, храната ще бъде еднаква за всички деца. Приготвена на едно място ще бъде лесен и контролът върху нейното качество, както и върху продуктите. Остава проектът да стартира, за да се видят в действие ползите

Създават кухня-майка за детските градини в Търговище
netinfo
.