КЗК обвини „Енерго-Про” в господстващо положение
КЗК обвини „Енерго-Про” в господстващо положение / снимка: Impact Press Group

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Енерго-Про Продажби"АД твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Това съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпило писмо от страна на ПП „Свободен народ". Предмет на проучването е поведението на „Енерго-Про Мрежи"АД, Варна, и „Енерго-Про Продажби"АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД в Добрич, осъществено на 13 септемвриминалата година.

Събраните материали по преписката показват, че „ВиК" ЕООД в Добрич заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с „Енерго - Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най - вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. „Енерго-Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си.

В чл. 67 от Закона за енергетиката се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред, припомнят от КЗК.

Комсията е установила, че прекъсването на електрозахранването на добричкото„ВиК", макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на „Енерго-Про Продажби" АД. По този начин водоснабдителнотодружество е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич. Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Страните в производството имат право и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.