Два пъти повече средствата за талантливи деца в Г. Оряховица
Два пъти повече средствата за талантливи деца в Г. Оряховица / Sofia Photo Agency, архив

С 4 000 лв. са завишени средствата по Общинската програма за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта в Горна Оряховица. Програмата бе приета на второ четене на последната сесия на Общинския съвет.

За поредна година Община Горна Оряховица заделя средства от своя бюджет, за да стимулира участието и призовото класиране на деца от общинските училища в олимпиади и състезания на международно, национално и регионално ниво. През 2012 г. с общински средства са стимулирани 66 деца за постигнати високи резултати. Изплатени са средства в размер на 5 880 лв.

С пари от републиканския бюджет се изплащат две годишни стипендии по 135 лв. месечно за призово класиране във финалите на ученическите игри по календара на МОМН. Разпределянето на средствата се извършва в края на учебната година. Постиженията от периода на лятната ваканция се разглеждат допълнително като целта е да няма ощетени деца. Критериите за стимулиране са подробно описани в Общинската програма.

През 2013 г. са заделени 10 000 лв. от общинския бюджет за стимулиране на талантливи ученици, независимо от това, дали състезанията, в които са постигнали призово класиране са включени в календара на МОМН.