Да се замразят студентските такси, искат хората на Кунева
Да се замразят студентските такси, искат хората на Кунева / снимка: БГНЕС, aрхив
Да се замразят студентските такси, искат хората на Кунева
61921
Да се замразят студентските такси, искат хората на Кунева
  • Да се замразят студентските такси, искат хората на Кунева

Замразяване на студентските такси и спешна среща на студенти и ректори с представители на министерството на образованието и науката. За това настояват от Движение „България на гражданите". Според Антоанета Георгиева и Димитър Танев студентите трябва да получат по-голяма сигурност в системата. От движението подкрепят предстоящите протести на студентите и декларират, че няма да подкрепят бюджет, който предвижда по-малко от 4.5% от БВП за образование.

Според Георгиева основният проблем е, че през последните години, при управлението на ГЕРБ държавната субсидия за издръжка на студент намалява непрекъснато и постъпателно, а същевременно се „закърпва" положението, като се разрешава студентските такси да се покачват - вдига се нивото от една трета та две трети на горната част, която може да плаща студентът на таксата. „Това не е реформа в образованието, това не е начинът да получим по-качествено образование, това е закърпване на някакви дупки и замазване на очите на висшите училища", каза тя.

Димитър Танев изтъкна, че е важно въпросът, касаещ увеличаването на студентските такси да бъде поставен и по думите му сега е моментът да бъде решен. „За нас най-важното е студентите да получат уверение, че таксите няма да се пипат. Ние предлагаме замразяване на студентските такси, докато не е ясно колко пари са необходими, за какво ще отиват тези пари, как ще бъдат компенсирани студенти, които нямат възможност", каза Танев.

Затова от движението искат спешна среща в министерството между студентите, ректорите и ведомството, за да е ясно каква е политиката в сектора.