НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия
НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия
61776
НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия
  • НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия

Народното събрание гласува избора на Гроздан Илиев за конституционен съдия. 117 народни представители подкрепиха кандидатурата на Гроздан Илиев, 11 гласуваха против, а двама се въздържаха. По кандидатурата на Илиев нямаше никакви разисквания. Иван Костов от Синята коалиция поиска прегласуване заради липсата на гласове на ДПС и БСП. От парламентарната група на ДПС не беше регистриран нито един глас и при прегласуването, а от Коалиция за България - само един.

Самият Гроздан Илиев отхвърли подозренията, че има връзки с БСП, макар и да призна, че три години е бил член на БКП преди прехода. Илиев категорично отрече да се е срещал с Бойко Борисов, но демонстрира, че е готов за „компроматна война". "Ако в понятието „компромати" вкарвате съдържанието на измислени факти, това би могло да се случи. Вече има такива интерпретации. Ще ви дам един пример за това - постановяваните от мен оправдателни присъди през последните години бяха навързани изкуствено в една верига, търсеше се някаква логическа връзка, каквато няма, за да се внуши, че имам някакви контакти с подземния свят", каза Илиев.

НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия
netinfo

Илиев смята, че гражданите трябва да имат право на конституционна жалба, но в определени рамки. „Тя трябва да получи живот в българската правна действителност, но само и дотолкова, доколкото с нея ще се преследва защита на основните права и свободи, конституционно защитени, дотолкова, доколкото ще има нарушение на конституцията", каза Илиев.

Изборът на Гроздан Илиев е третият опит да се определи конституционен съдия от квотата на парламента. Първо бе посочена Вената Марковска, но президентът Плевнелиев напусна клетвата й и тя не можа да встъпи в длъжност. И Галя Гугушева не успя да влезе в Конституционния съд. Изборът на конституционен съдия обаче бе наложителен, тъй като в противен случай предстоящите парламентарни избори няма къде да бъдат обжалвани, ако се стигне до там.

НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия
netinfo