Яйца срещу сградата на енергото
Яйца срещу сградата на енергото / Яна Зафирова

Яйца хвърлят по сградата на EVN в Сливен събралите се протестиращи. Има и ексцесии, полиция се намеси, за да успокои обстановката. Над 2000 човека са се събрали пред енергото, за да протестират срещу високите цени на електроенергия.

Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на големия актьор Тодор Колев. Хората се събраха на площад „Хаджи Димитър”, където ги посрещна оркестър „Карандила”, след което шествието тръгна към сградата на енергото.

Исканията на протестиращите: Национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК; конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план”. Иска се също преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

В интервю за Дарик част от организаторите категорично заявиха, че са против всякакви ексцесии, които ще опорочат протеста.