Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени
Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени / DarikNews.bg
Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени
61423
Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени
  • Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени

Eтнографска изложба "От раклата на баба" показва Историческият музей в Павликени. Сбирката представя автентични предмети от селата и града, пресъздаващи българския бит и облекло от XIX- XX век. Изложбата е реализирана изцяло с етнографски материали от фонда на музея, събирани от неговото създаване през 1978 година. В нашата постоянна експозиция има много оригинални етнографски материали на повече от 100 години, но във фонда на музея се съхраняват в пъти повече, затова решихме да изложим малка част от това непреходно богатство, разказа уредничката в музея Елена Христова.

В изложбата са включени колани, които се носели от българките като знак за принадлежност към определена социална група. Те са изработени в рядка тъкачна техника, наречена "Тъкане на кори", която се прилага само за изтъкаване на тесни колани. В миналото тази техника е била широко разпространена, като в Павликенския край са едни от най-добрите образци на това тъкачно изкуство, обясни Христова.

Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени
netinfo

Сред експонатите има много красиви и редки тъкани на "кори" женски колани с надписи и многоцветни фигури и орнаменти. Показани са още тъкани пешкири и кърпи, които са част от домашния бит и са ползвани от българската жена от дълбока древност, както и текстил за дома. Текстилните изделия от Павликенско се отличават с високи художествени качества и функционалност. Те показват многобразието и колорита на малката ни община, споделя уредничката.

Витрините на експозицията представят още престилки и украшения за глава. Те са използвани в с. Недан до 40-те години на XIX век и били част от женската носия. В този край до началото на XX век жените използвали дъговидно извити подложки с нашити украси от мъниста, бродерии или пендари, които се закрепвали като ореол върху главата и се покривали с кърпа- месал с фина бродерия, дантела и друга украса.

Чуйте още от Елена Христова в звуковия файл.