Терористи ли са в Хизбула?
Терористи ли са в Хизбула? / снимка: БГНЕС, архив

След като бе обявено, че зад атентата в Бургас най-вероятно стои Хизбула, се заговори много интензивно за включването й в списъка с терористичните организации. Това би зарадвало американците, но ще навреди на Ливан.

Когато изпадне в затруднение Хизбула налага на членовете си да се въздържат от изявления. "България? Не, никакъв коментар". Рана, говорителката на организацията в Бейрут, е дружелюбна, но твърда. Само добавя: "Наистина съжалявам".

Пресцентърът се намира на оживена улица в южната част на Бейрут - в район, доминиран от Хизбула. Нейното присъствие е навсякъде - в училищата и болниците, които е построила, или в небостъргачите, чието изграждане финансира. "Хизбула е неотделима от Ливан", казва близкоизточният кореспондент на АРД Бьорн Блашке. Освен че е представена в ливанското правителство и парламента организацията е и социално движение - отпуска стипендии и финансира домове за сираци, отбелязват и други наблюдатели.

"Хизбула е всичко"

Но Хизбула е и нещо повече - тъй като тя разполага с въоръжени милиции, създадени през 80-те години по време на съпротивата срещу израелската окупация на Южен Ливан и укрепнали в ливанската гражданска война. В Южен Ливан, който е много по-слабо развит от останалата част на страната, живеят много шиитски мюсюлмани. Шийтска е и партията Хизбула, чийто ръководители са шиитски учени. Черният тюрбан на генералния секретар Хасан Насрала показва, че той би трябвало да е пряк наследник на пророка. С други думи: "Хизбула е всичко", казва Блашке.

Външнополитическият говорител на германските консерватори Филип Мисфелдер избира друга формулировка: "Хизбула не е благотворителна организация, за каквато понякога се представя, а политическо, агресивно, фундаменталистко обединение, което не се колебае да използва вкл. насилие за постигане на целите си." Той също има предвид заключенията за атентата в Бургас, хвърлящи негативна сянка върху Хизбула.

Поради това Мисфелдер иска Хизбула да бъде включена в списъка с терористичните организации на Европейския съюз. В него фигурират организации като Хамас и Ал Кайда, т.е. такива, които, според дефиницията на Европейския съюз, са извършили поредица тежки престъпления като вземането на заложници или убийства, например.

"До момента Западът не е проявил достатъчно твърдост спрямо Хизбула", казва Мисфелдер. Така организацията може да си действа необезпокоявано в Европа, финансирайки дейността си чрез легални и нелегални сделки. Ако обаче Хизбула бъде включена в терористичния списък, германските и европейските служби за сигурност ще могат да й противодействат много по-енергично, вкл. чрез санкции или забрана за членовете на организацията да влизат в ЕС, добавя говорителят.

САЩ и Израел, които отдавна са определили Хизбула като терористична организация, със сигурност ще приветстват подобна стъпка. Но много от страните-членки на ЕС се съпротивяват. В тази връзка Мисфелдер не изключва и вероятността Германия да предприеме този ход самостоятелно. Възможен е и компромис, подобен на този с ирландската ИРА: да се преговаря само с политическото й крило. "Това е изкуствено разделение, но би могло да се превърне в тема за размисъл в Брюксел", смята Мисфелдер.

Опасността от укрепване на Хизбула

Политологът Надим Шехади от британския институт за международни отношения "Чатъм хаус" обаче предупреждава да не се действа прибързано. Действително определени дефиниции за тероризма могат да бъдат отнесени към някои части от Хизбула, които по време на ливанската гражданска война са извършвали нападения и са взимали заложници. Но Шехади е загрижен за възможните последствия от това за Ливан при положение, че Хизбула е легитимна част от правителството. Ако наистина се стигне до класифицирането й като терористична организация със съответните санкции, Ливан може да се окаже в изолация. "И това най-вероятно ще укрепи позициите на Хизбула, вместо да ги отслаби", добавя политологът.

И журналистът Блашке споделя тази позиция. Според него прекъсването на диалога би било грешка. "Ако Хизбула бъде подложена на натиск отвън, тя ще усети необходимостта да се отбранява, а военното й крило все още разполага с достатъчно оръжия за воденето на война", предупреждава Шехади.

Хизбула не желае нова ескалация

От известно време Хизбула е подложена на натиск и в Ливан: покрай това, че в сирийския конфликт застана на страната на режима на Асад - като важен съюзник наред с Иран, организацията е изгубила голяма част от подкрепата си, смята Блашке.

По тази причина Хизбула се опитва да стабилизира позициите си в Ливан и да предизвиква колкото може по-малко провокации. При последното си посещение в Бейрут Блашке забелязал, че от редица сгради били свалени портретите на ирански революционери - даже и във финансирана от Иран болница. И по време на войната в Газа в края на миналата година Хизбула се постара да не се набива на очи, което също е част от тактиката на деескалация, посочва Блашке. Той смята, че Западът би направил добре ако забележи, че съществуват елити, които не съвпадат с плановете му". Хизбула не може да бъде отречена просто така.

Но от организацията засега продължават да мълчат за атентата в Бургас. Не е изключено в скоро време Хасан Насрала да засегне темата в някоя от своите речи. Но може и да не го направи.