Сливен се вдига на протест
Сливен се вдига на протест / DarikNews.bg, архив

 

Над 1000 човека вече са заявили участието си в гражданския протест против високите сметки за ток, който ще се проведе в Сливен в неделя, 17 февруари. Протестът, който се организира в социалната мрежа Фейсбук, ще тръгне от площад " Хаджи Димитър".

Организаторите призовават: „Носете си фактурите! Протестът е граждански - Включи се и ти! Нека в неделя 17.02.2013г. излезем заедно всички!”

Изрично се изтъква, че организаторите на протеста не подкрепят и не толерират лица, които с действията си нарушават обществения ред, подтикват към расизъм, етнически или религиозни разделения. Умоляват се всички участници да спазват законите и да не нарушават обществения ред.

Съвсем ясно са изложени и исканията на протестиращите: Национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК; конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план”. Иска се също преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

На протеста в неделя ще бъдат издигнати искания, свързани и с топлинната енергия, като възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; уредите да отчитат в МВт/ч. и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Желаещите да се включат в протеста ще се съберат от 11.00 до 12.00 ч. на площад "Хаджи Димитър". Точно по обед от там ще тръгне шествие по бул."Цар Освободител" /покрай Универмага/, бул. "Цар Симеон” до централата на ЕVN в Сливен. В 13.00 часа протестиращите ще връчат протестна декларация до управата на EVN, като в 15.00часа шествието ще продължи по бул.”Цар Симеон”, през бул. „Братя Миладинови”, бул. ”Хаджи Димитър” до сградата на Областна управа – Сливен. Протестната декларация ще бъде връчена и на представители на областната управа, като се предвижда около 17.00 ч. шествието да приключи.