Хизбула ще направи изявление във връзка с българските обвинения
Хизбула ще направи изявление във връзка с българските обвинения / снимка: БГНЕС, архив

Хизбула ще направи официално изявление на 16 февруари във връзка с обвиненията, че двама членове на военното й крило са отговорни за бомбения атентат в България, съобщи информационното издание „Ал Монитор" , позовавайки се на кръгове, близки до партийната организация на шиитското движение.

Според приближени до Хизбула, групировката категорично отрича да е замесена в атаката в Бургас на 18 юли 2012 година.

Те посочват, че ако има още какво да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от лидера на Хизбула Хасан Насрала на 16 февруари, предава агенция Фокус.

В събота Насрала ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение.

Според източниците Хизбула разглежда българското обвинение от две страни. Смята се, че обвинението е свързано с очакваната нова фаза в Сирия и е част от „глобална война", водена от Вашингтон и Израел срещу Хизбула. Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между Хизбула и Вашингтон.

На 5 февруари след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.