Светът прие с уважение оттеглянето на папа Бенедикт XVI
Светът прие с уважение оттеглянето на папа Бенедикт XVI / снимка: Reuters

Световните политици и религиозни лидери изразиха изненада, но и уважение след шокиращото съобщение на папа Бенедикт XVI, че се оттегля от поста си, предава АФП.

Франция и Германия реагираха минути след новината, че 85-годишният глава на Римокатолическата църква ще се оттегли като лидер на 1,1 милиарда католици в света на 28 февруари, тъй като възрастта не му позволява да изпълнява задълженията си.

Френският президент Франсоа Оланд нарече решението "крайно уважително" и допълни, че страната му, където голямото мнозинство от населението са католици, "поздравява папата, който взе това решение".

Германският канцлер Ангела Меркел, която е дъщеря на пастор, заяви, че изпитва "най-голямо уважение" към "трудното" решение на родения в Германия папа. "Той е и остава един от най-значимите религиозни мислители на нашето време", допълни Меркел. Неин говорител заяви по-рано днес, че папата заслужава благодарност за близо осемте си години начело на Римокатоличесдката църква. "Той остави много личен отпечатък" върху църквата, "както като мислител, така и като пастир", допълни говорителят Щефан Зайберт. "Федералното правителство изпитва най-голямото възможно уважение към Светия отец заради постиженията му, работата през целия му живот за Католическата църква", заяви говорителят на редовна пресконференция на правителството. "Каквито и да са причините за съобщението, те трябва да бъдат уважени и той заслужава благодарност за ръководенето на църквата по този начин в продължение на осем години", допълни Зайберт.

Папа Бенедикт XVI, чието рождено име е Йозеф Рацингер, е роден през 1927 г. в населената предимно с католици южна германска област Бавария. Нейният премиер Хорст Зийхофер заяви, че решението заслужава най-голямо уважение, макар че лично съжалява за него. Отец Адам Бониецки, близък приятел на предшественика на папа Бенедикт XVI Йоан Павел II коментира, че папата си е взел поука от края на папството на Йоан Павел. "Мисля, че той не искаше да повтаря драматичните последни месеци, когато папата все още заемаше своя пост, но практически не беше способен да изпълнява функциите си", посочи той.

Главата на Полската католическа църква архиепископ Войчех Полак заяви, че оттеглянето на папа Бенедикт XVI е "голяма изненада за всички". "Но той вече разсъждава много пъти по въпроса дали предвид напредналата си възраст има силата да изпълнява както си му е редът своите задължения на наследника на Свети Петър", заяви той.

Британският премиер Дейвид Камерън, в чиято страна католиците са малцинство спрямо англиканците, заяви, че папата "ще липсва като духовен лидер на милиони". "Той работи неуморно за засилването на връзките на Великобритания със Светия престол", посочи Камерън в комюнике.

Светът прие с уважение оттеглянето на папа Бенедикт XVI
netinfo

Главният равин на Израел Йона Мецгер похвали главата на Римокатолическата църква за подобряването на отношенията между християнството и юдаизма, което е помогнало за намаляването на антисемитизма в света. "По време на неговия мандат отношенията между Главното равинство и Църквата, между юдаизма и християнството станаха много по-близки, което доведе до намаляване на актовете на антисемитизъм в света", заяви говорител на Мецгер. Той изрази надежда, че неговият наследник ще продължи да работи в същата насока.

Говорител на отдела за външни отношения на Руската православна църква заяви, че не очаква голяма промяна на следвания курс в резултат на оттеглянето на папата. "Няма причина да очаквам радикални промени в политиката на Ватикана и в отношението й към православните църкви", заяви Дмитрий Сизоненко.

Новият архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовен лидер на англиканците, заяви, че е натъжен от съобщението за оттеглянето на папа Бенедикт XVI, но допълни, че разбира напълно решението му. "По време на посещението си във Великобритания папа Бенедикт XVI показа на всички ни какво означава на практика част от призванието на Светия престол в Рим - да проповядваш универсалното значение на Евангелието и да бъдеш посланик, носител на надежда в момент, когато християнската вяра е поставена под съмнение", заяви архиепископът на Кентърбъри.

Светът прие с уважение оттеглянето на папа Бенедикт XVI
netinfo

Група, представляваща жертвите на злоупотреба с деца в ръководените от католиците институции в Ирландия, приветства оттеглянето на папа Бенедикт XVI, след като "обеща много, но не направи нищо". "Този папа имаше голямата възможност най-после да отговори на десетилетията злоупотреби в църквата, но в крайна сметка не направи нищо, макар че обеща всичко", заяви Джон Кели, от групата в подкрепа на оцелелите от злоупотребите деца. "Ние поискахме от папата санкции срещу религиозните ордени, извършвали злоупотребите, и срещу религиозните лидери на Ирландия, които позволиха това, но за наше изумление нищо не се случи", допълни Кели. "Църквата трябва да признае, че всичко това се е случило. Те трябва да признаят, че допуснаха дявола да се настани вътре и го оставиха 50 години. Църквата не може да продължи напред. Мандатът на този папа беше белязан от скандали и това ще продължи, ако папата не посочи корените на проблема, а това може да започне само отгоре", категоричен е Кели.

Папа Бенедикт XVI направи 24 официални пътувания в чужбина, откакто пое поста през 2005 г., съобщи Ватикана на своя сайт. Сред посетените от папата места бяха Мексико, Бенин, Сидни и Бразилия. При последното си пътуване, тридневна визита в Ливан през септември, той осъди религиозния фундаментализъм, призова за мир в Близкия Изток и за край на доставките на оръжие към двете страни в гражданската война в Сирия. (БГНЕС)