Топ 5 на кандидатите с най-големи шансове за нов папа
Топ 5 на кандидатите с най-големи шансове за нов папа / снимка: Reuters

Почти веднага след изненадващото съобщение за оттеглянето на папа Бенедикт XVI световните медии започнаха с предположенията кой ще бъде неговият наследник.

Американският вестник "Ю Ес Ей Тудей" публикува своя топ пет на кандидатите с най-големи шансове да оглавят Римокатолическата църква.

Кардинал Анджело Баняско, архиепископ на Генуа, се прочу миналата година с острите си критики срещу тогавашния премиер Силвио Берлускони и други италиански лидери, които определи като неетични ролеви модели. "Той е сравнително добре осведомен както за светската политика, така и за медиите", казва специалистът по Ватикана Джон Алън. Църковният историк Матю Бънсън нарича 69-годишния Баняско, който е бивш преподавател по метафизика и съвременен атеизъм, "представител на интелектуалната тежка артилерия", говорещ множество езици и със силни позиции относно доктрината.

Но най-голямото преимущество за Баняско може да дойде от ролята му на председател в продължение на два мандата на Италианската епископска конференция. Италианците имат около една четвърт от местата в Колегията на кардиналите, която ще избере следващия папа.

Топ 5 на кандидатите с найголеми шансове за нов папа
netinfo

Кардинал Марк Уеле - роденият в Канада бивш архиепископ на Квебек, сега оглавява влиятелната Конгрегация на епископите. Това е "прекрасно място за създаване на приятелства и за оказване на влияние върху хората" чрез избора на глобалните лидери на Църквата, казва Алън.

Той определя 68-годишния Уеле като ветеран в отношенията със светския Запад, интелектуалец с "космополитна биография". Уеле е близък до покойния папа Йоан Павел II по теологично мислене и човек, който може да се справя с твърда ръка с курията (ватиканската бюрокрация).

Кардинал Джанфранко Раваси, издигнат в кардинал през 2010 г. и глава на Понтификатския съвет за култура. "Той е изключително умен, ако трябваше да се избира отбор за викторина сред Колегията на кардиналите, повечето хора биха започнали с Раваси", казва Алън. Роденият в Италия богослов има предимството да се намира в Рим.

Но Алън вижда някои пречки пред Раваси, който на 69-годишна възраст никога не е бил епископ на диоцез. "Някои биха се зачудили дали има същина под чара. Той прекарва повече време, говорейки пред външния свят, отколкото в рамките на църквата. Някои смятат, че той прекалено много се натяга и това е отблъскващо", посочва Алън.

Топ 5 на кандидатите с найголеми шансове за нов папа
netinfo

Кардинал Леонардо Сандри, 70-годишен глава на Ватиканската служба за източните католици и дългогодишен дипломат на Ватикана, може да стане първият папа от Южна Америка, днес център на глобалния католицизъм. "Той е набожен, харесван по света и с много познания за глобалните измерения на Църквата благодарение на опита си като дипломат", казва църковният историк Матю Бънсън.

Той вероятно е най-известен с ролята си на номер две в канцеларията на държавния секретар на Ватикана. Сандри беше човекът, който прочете съобщението за смъртта на папа Йоан Павел II през април 2005 г. Но възрастта на Сандри, животът му, прекаран в бюрокрацията на църквата, и сдържаността му може да се окажат негови минуси, казва Бънсън.

Кардинал Анджело Скола, архиепископ на Милано, е на първо място в списъка на Бънсън като "италианец с интелектуални качества за поста", който би внесъл ентусиазма на папа Бенедикт XVI за "връщане на католическото вълнение в Европа". Настоящият папа го премести от друг висок пост, архиепископ на Венеция, през юли 2011 г., предоставяйки му най-големия диоцез в Европа. Милано и Венеция са дали петима папи в последните 100 години.

70-годишният Скола, който е водещ специалист по исляма и диалога между християни и мюсюлмани, "има добри позиции да се справи с предизвикателствата на секуларизма и материализма на Запада", казва Бънсън. "Нашата работа сега е да помагаме на хората да си спомнят за Бог. Хората страдат от известна амнезия относно Бог и ние трябва да им напомняме да пробудят Бог в сърцата и умовете си", заяви преди време Скола. (БГНЕС)

Топ 5 на кандидатите с найголеми шансове за нов папа
netinfo