Отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112
Отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112 / sxc.hu

I-во СОУ „Хаджи Мина Пашов" ще бъде домакин на Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112 в Сливен.

След симулиран сигнал на телефон 112 за пожар в сградата на училището  и „пострадали" ученици, доброволци от Младежки авариен екип към Българския Червен кръст ще демонстрират оказване на първа помощ и сърдечно-белодробна реанимация.

Експерти от Национална система 112 ще презентират как и кога трябва да се търси помощ на спешния номер и ще обърнат внимание на санкиите, предвидени в закона за подаден фалшив сигнал-бедствие, сигнал за бомбена заплаха, медицински инциденти и други.

11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

Денят на телефон 112 ще бъде отбелязан в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кърджали, Монтана и Сливен. Тази година акцентът е поставен върху изграждането на култура на ползване на услугата 112 и усвояването на модели на поведение и реакция при ситуации, налагащи оказването на долекарска помощ.