Марсоходът започна да дупчи скали на червената планета
Марсоходът започна да дупчи скали на червената планета / снимка: Reuters

За първи път марсоходът „Кюриосити” („Любопитко”) проби скала на Марс и взе проба от нейната вътрешност, съобщи американската космическа агенция (НАСА). „Най-модерният космически робот, създаван някога, е една напълно функционираща лаборатория на повърхността на Марс”, заяви за медиите Джон Грънсфелд от НАСА.

Като използва свердло, монтирано в края на неговата роботизирана ръка, „Любопитко” проби дупка в скалата с диаметър 1,6 см и 6,4 см дълбочина и така се сдоби с образец за анализ. По думите на Грънсфелд това е забележителен момент от мисията за екипа, управляващ машината от земята.

Скалата, от която роботът е взел проби, е описана като гладка и пореста и вероятно съдържа доказателства за отдавна изчезнала вода, допълват от НАСА. Скалата е кръстена Джон Клейн в памет на заместник-ръководителя на проекта за научна лаборатория на Марс, който почина през 2011 г., пише БГНЕС.

През следващите няколко дни наземният екип ще зададе на робота команди за изследване на взетите проби. Преди това обаче ще бъдат направени задължителните проверки за замърсяване по работните инструменти, което може да е останало по повърхността им, докато „Любопитко” е бил на земята. За да стане ясно на широката общественост какъв труд стои зад направата на тази малка дупчица на Марс, експертите от НАСА поясниха, че са създали осем пробиващи инструмента, с които са направили 1200 пробни дупки в 20 вида скали на земята.

Мисията на „Кюриосити” струва 2,5 млрд. долара и е планирана да продължи две години. Събраните от нея материали ще послужат за евентуалното изпращане на хора на Червената планета в бъдеще. Американският президент Барак Обама очерта като възможна цел това да стане през 2030 г.