Насекомите, нападнали село Енина, са безопасни, успокоява експерт
Насекомите, нападнали село Енина, са безопасни, успокоява експерт / снимка: DarikNews.bg, Мария Пискова
Насекомите, нападнали село Енина, са безопасни, успокоява експерт
61177
Насекомите, нападнали село Енина, са безопасни, успокоява експерт
  • Насекомите, нападнали село Енина, са безопасни, успокоява експерт

Напълно безопасни са странните насекоми, които нападнаха жителите на село Енина в събота. Това съобщи за Дарик д-р Марио Лангуров - експерт от природонаучния музей към БАН. Той уточни, че не става дума за мушици, а за първично безкрили насекоми, наричани още вилоскачки, заради израстък под коремчето, наподобяващ формата на вилица. Той обясни, че насекомите се появяват във влажни зони, по това време на годината и си тръгват така внезапно, както са се и появили.

Вилоскачките не могат да летят, а подскачат с помощта на израстък във формата на вилица, разположен под коремчето. Това разказа още Лангуров. „Това вероятно е подвело някои от хората, които са ги наблюдавали, че летят. Абсолютно нямат крила, едни от най-най-примитивните насекоми са”, уточни той.

Видът на насекомите се нарича водна подура, обясни експертът. Няма място за притеснение, категоричен беше д-р Лангуров. „Те се хранят с гниещи растителни части, с дребни водорорасли, които изсмукват с подобния си на хоботче устен апарат и дори с бактерии. Характерно за тях е, че особено зимните месеци върху стоящи води, а и понякога върху снега, масово се развиват и просто почернява цялото място, където са се развили”, разясни той.

Напълно безвредни са за животните и за хората, каза още той. Понякога част от насекомите тръгват по жилищата, в търсене на удобни места за живеене, каза още Лангуров и посъветва хората за най-подходящия начин да се отърват от тях. „Хемолимфата на тези насекоми, това е аналогичното на кръвта при гръбначните животни е тъмна на цвят и може да си зацапат жилището. По-скоро могат да ги изсмучат с една прахосмукачка”, препоръча експертът.

Насекомите изчезват по същия начин, по който са се появили и би трябвало да изчезнат до седмица, успокои Лангуров, но посочи, че остава загадка „защо понякога така масово се намножават”. Насекомите се развиват по застояли води, дори и басейни и обикновено се появяват през зимата, обясни още той.

Екип на Българската агенция по Безопасност на храните посети казанлъшкото село Енина, за да се запознае с проблема. Експертите обясниха, че става въпрос за вид смучещо насекомо, което не е опасно за живота и здравето на хората. Популацията на мушичките се е увеличила заради топлото време, но проблемът с високия им брой ще се реши с падането на градусите през следващите дни, обясниха експертите.