Чепеларе празнува 15 години от златния олимпийски медал на Катя Дафовска
Чепеларе празнува 15 години от златния олимпийски медал на Катя Дафовска / Gong.bg

Зимен Олимпийски ден на връх “Мечи чал“ организира община Чепеларе на 8 февруари в чест на 15 години  от златния медал по биатлон от Олимпиадата в Нагано на Екатерина Дафовска.  На 9 февруари 1998 г. планинското градче осъмна с олимпийска шампионка. В Япония Дафовска взе злато в една от най-тежките дисциплини - 15 км.

"Беше невероятно! Тогава Чепеларе не спа. Всички се радвахме, пихме и пяхме в чест на Катя. Тя прослави града ни и всички тук все още помним големия успех на нашето Кате", разказват хората от града.

В надпреварите на „Мечи чал” ще се включат ученици от 1 до 4 клас от града и трите филиала на ОДЗ-Чепеларе. На пистите в Спортен център Чепеларе със старт в 10.30 часа ще се проведат състезания по биатлон - стрелба с пушката на Катя, ски алпийски дисциплини, сноуборд и много забавни и атрактивни игри. Предвидени са много награди и изненади за участниците.

Празникът ще продължи в 18.00 часа в читалище “Родопска искра“, където ще гостува уникалният танцов спектакъл “Кармен от Факултето“ на Нешка Робева.

“За мен това ще остане най-щастливият миг в живота ми. Все още не мога да опиша с думи как се чувствах тогава. Олимпийският ми медал от Нагано краси рецепцията в хотела ми в Пампорово. Всеки път, когато погледна към него, се сещам за невероятните емоции, които изживях в Япония преди 15 години“, споделя Дафовска, която днес е председател на Българската федерация по биатлон. Тя има в кариерата си още европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.

Десет дни след празника на „Мечи чал” в град Банско стартира Откритото европейско първенство по биатлон, в което ще участват състезатели от 36 страни.