Златен и пет сребърни медала за отбора на Софийската математическа гимназия
Златен и пет сребърни медала за отбора на Софийската математическа гимназия / снимка: sxc.hu
Златен и пет сребърни медала за отбора на Софийската математическа гимназия
61034
Златен и пет сребърни медала за отбора на Софийската математическа гимназия
  • Златен и пет сребърни медала за отбора на Софийската математическа гимназия

С пет сребърни и един златен медал се върна отборът на Софийската математическа гимназия от Деветата международна олимпиада по математика, физика и информатика в Казахстан. За поредна година българите завършват втори в отборното класиране на престижното състезание. Наградените със сребърен медал по математика са: Петър Пенков, Павлена Ненова, Христо Венев, а златното отличие принадлежи на Георги Георгиев. Ивайло Хартарски извоюва второ място по физика в индивидуалните класирания. На тазгодишната олимпиада са участвали 53 отбора от 13 страни, което прави над 350 конкуренти за възпитаниците на Софийската математическа гимназия.

Участието на олимпиадата не е било никак лесно за отбора на Софийската математическа гимназия. Главният учител по математика Ирина Шаркова, която отговаря за отбора сподели,че е трудно да се съберат средства за такова пътуване. Освен това тазгодишното участие не е минало без перипетии.

"Имахме неблагоразумието да попаднем на украинската авиокомпания Aerosvit, която фалира деня, преди да трябва да летим и отказаха полета за следващия ден. Почти в последния момент успяхме да си вземем нови билети, които и платихме на ново. Висим с 12 000 лв. Бяхме помолили единия от представителите на журито, който е от България, да ни донесе наградите и медалите и се оказа, че на летището във Франкфурт са ги конфискували и са го принудили да ги остави, тъй като са го обвинили, че пренася контрабандни стоки", разказа Шаркова.

Учениците определиха задачите на олимпиадата, като нестандартни за българските състезания. В първия ден дори е имало задача, която никой от участниците не е успял да реши, разказа Петър Пенков, който е сребърен медалист по математика.

"Това, което беше различно за нас, беше, че състезанията в България обикновено са в един ден, четири задачи. Има лесни и трудни задачи. Докато в това състезание е в два дни, има по три задачи и няма задача, за която да кажем, че е лесна. Аз съм доволен, защото победих по-голямата част от отбора на Румъния, които още от Балканиадите в 7-ми клас и 9-ти клас са ми били основната конкуренция. По принцип можех да се представя много по-добре", допълни амбициозно Петър.

Математиците вече се готвят за предстоящата национална олимпиада и се надяват успешно да преминат кръговете.